IzdvajamoAssociation BOSANSKA KRAJINA iz Le Puy-en-Velay, Francuska, pomaže ugroženim od poplava u Prijedoru.

Šaban Jaskić, Zlatan Saleš, Ferid Kljajić i Feriz Medić predstavnici Association BOSANSKA KRAJINA iz Le Puy-en-Velay, Francuska došli su u Prijedor sa odrđenom pomoći za ugrožene od poplava. Šaban me pita da ga odvezem u Čarakovo gdje je trebalo da se sastane sa kolegama. Priča mi Šaban da su sakupili odrđenu sumu novca i nisu za taj novac kupovali hranu i ostale potrebštine. Za sve to treba još para za prevoz robe, pa papirologija koja je potrebna da bi se to isto uvezlo, a zatim problemi na carinama.

Oni su, u svom udruženju, dogovorili da pomoć daju u parama i da idu od kuće do kuće. Na moje pitanje zašto neidu u saradnji sa nekom organizacijom u Prijedoru. Odgovaraju mi da nemaju povjerenje ni u jednu vladinu ili nevladinu organizaciju. Uzeli su sve u svoje ruke i krenuli od kuće do kuće po već ranije utvrđenom spisku koji su pravili sa osobama koje poznaju situaciju i raju koji su stradali u poplavama.

Nisam dalje zapitkivao jer sam vidio da su ranije sve isplanirali. Odlučili su da daju skoro svakoj porodici, sa spiska, po 300 eura. Prva kuća gdje smo svratili bila je kuća od Sudbina Musića. Predhodne dvije fotografije same kažu u kakvoj situaciji je ova porodica.

Tajko i Ajka su za zanijemili. Tajku poznajem iz djetinstva i kad sam mu vidio suze u očima i ja sam zanijemio. Dok smo obilazili ostale kuće ja sam šutio, fotografisao a u očima mi ostala ova slika i suze u Tajkinim očima.

Huzeir Bešić nam pokazuje dokle je bila voda. Unutra smo vidjeli da je sve uništeno.

Šaban i Ferid me mole da sve fotografišem i postavim na našu stranicu. Sva četvorica mi kažu kako su dogovorili i žele da sve bude javno. Žele da svak vidi, kome i koliko su dali pomoći.

Hodžić pokaziva koliko je kod njih bila visoko voda.

Dan brzo prolazi a ja sam morao kući jer uveče sam trebao u Kozarac. Maturanti O.Š.Kozarac su proslavljali matursko veče. Ostavio sam ih da dijele pomoć i zamolio ih da mi dostave spisak gdje su bili i kome su dali pomoć.

Jutros rano, dolazi mi Šaban sa spiskom porodica koje su obišli i koliko kome su dali pomoći. Daje mi spisak da preslikam. Kaže moraju i danas da obiđu jos par porodica koje nisu juče uspjeli. Dakle ovaj spisak nije konačan ovdje bi trebalo da ima jos 3 ili 4 imena.

Velike pohvale za Association BOSANSKA KRAJINA iz Le Puy-en-Velay, Francuska. Siguran sam da je ovo tek prva pomoć od ove organizacije i da će ih u buduće biti još više.


Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.