Izdvajamo

U Policijskoj upravi Prijedor, danas 15.12.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su rezultate rada za mjesec novembar tekuće godine prezentovali načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

Hačelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti.

U mjesecu novembru ukupno je evidentirano 85 krivičnih djela, od čega 34 po nepoznatom izvršiocu ili 40% od ukupno evidentiranih. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 85,9%, a rasvjetljenost krivičnih djela izvršenih po nepoznatom počiniocu iznosi 64,7%.

U izvještajnom periodu izvršeno je jedno krivično djelo razbojništva, a evidentirana su i dva pokušaja, od kojih je jedno rasvijetljeno.

U mjesecu novembru na području PU Prijedor, kontrolisano je i evidentirano 11 ilegalnih migranata, dok ih je u istom periodu prošle godine evidentirano 53.

Načelnik Policijske uprave rekao je da je u novembru mjesecu evidentirano 7 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, od čega 4 koruptivnog karaktera.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić je rekao da je izvršenjem krivičnih djela privrednog kriminaliteta pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 4.046.000,00 KM, dok protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 3.905.000,00 KM.

Policijska uprava Prijedor, u novembru mjesecu, evidentirala je 3 krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, a evidentirano je i 7 prekršaja. U okviru akcije „Plantaža 2020“, nadležnom tužilaštvu je podnesen jedan izvještaj protiv jednog lica za krivično djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da u novembru mjesecu iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 26 prekršaja ili 16% manje u odnosu na uporedni period prošle godine i da je u tom segmentu održano stabilno stanje.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 65 saobraćajnih nezgoda, što je za oko 31% manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Evidentirane su dvije saobraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala tri lica. Broj saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama smanjen je za 75%. U novembru mjesecu

evidentirane su dvije nezgode sa teškim tjelesnim povredama, dok ih je prošle godine evidentirano osam.

Načelnik Milašin rekao je da je Policijska uprava Prijedor, tokom novembra mjeseca sprovela niz preventivnih aktivnosti sa ciljem poboljšanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, te apelovao na vozače da obrate pažnju na brzinu kretanja vozila, obzirom da je na području Policijske uprave Prijedor u toku pojačana kontrola brzine kretanja vozila savremenim radarskim sistemom.

Načelnik Milašin je takođe apelovao na sve građane da se za vrijeme praznika suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, navodeći da će policijski službenici u narednom periodu sprovesti planske aktivnosti kontrole nezakonite prodaje i prometa pirotehnike.

Na kraju pres konferencije načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović čestitao je svim građanima predstojeće praznike, apelujući na poštovanje epidemioloških mjera u cilju sprečavanja širenja virusa.

 

PU Prijedor

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.