Izdvajamo

Iako je virusom korona puno toga stalo, ono što zasigurno nije, jeste autoput Prijedor-Banja Luka koji je posljednjih nekoliko sedmica posebno aktualan.
Nakon što je oformljen inicijativni odbor građana u želji da se za ugrožene kuće koje su pogođene trasom nadje najbolje rješenje, desilo se nekoliko događaja koji su bitni navesti.
U ponedjeljak, 03. 08. Posredstvom inicijativnog odbora građana, gradonačelnik Prijedora-gospodin Đaković organizirao je sastanak u prostorijama općine, gdje je pozvao same kineske investitore, predsjednike mjesnih zajednica čelnike lokalnih probosanskih stranaka, zamjenika ministra saobracaja RS-a, direktora autoputeva RS-a, institut građevinarstva, kao i naš odbor gradjana.

Ishod sastanka je bio dobijanje roka od 7 dana, kako bi se institutu građevinarstva dostavila alternativna trasa/trase.
U srijedu, 5.8. u prostorijama mjesne zajednice Kozarac, održan je sastanak čiji je organizator bio inicijativni odbor, na čelu s Anitom Hodžić i Amelom Bešlagićem. Na sastanku su građani upoznati sa rezultatima sastanka održanog dva dana ranije u općini Prijedor te su, većinskom odlukom, odlučili naredne korake koji slijede.
Danas, 7.8. održan je sastanak u prostorijama instituta građevinarstva u Banja Luci između njihovih inžinjera i naše inicijative građana. Od strane naših građana prisustvovali su Anita Hodžić, Jasmin Dergić, te Amel Bešlagić.
Ovim putem, nakon svih dešavnja u proteklih nekoliko dana, inicijativa građana poziva na sastanak koji će se održati u NEDJELJU, 9.8.2019. U PROSTORIJAMA MJESNE ZAJEDNICE KOZARAC S POČETKOM U 20 ČASOVA. Ovo se posebno odnosi na sugrađane koji su u doticaju sa predviđenom trasom autoputa!
Dođimo u što većem broju kako bi razmotrili vijesti iz Banja Luke, te zajedno donijeli naredne korake.

Inicijativa građana


Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.