Izdvajamo

Filmske projekcije u prijedorskom bioskopu “Kozara” prošle godine je pogledalo više od 30.000 ljubitelja filmske umjetnosti, što je rekordan broj gledalaca ne samo nakon digitalizacije bioskopa nego i u cijelom poslijeratnom periodu.

– Prošlu godinu su obilježili veliki svjetski hitovi, kao i kvalitetna domaća produkcija. Broj školskih posjeta povećali smo za 50 odsto, a imali smo i više filmskih revija. Sve to skupa doprinijelo je tome da broj gledalaca sa 27.000 u 2018. povećamo na više od 30.000 lani – rekla je direktorica Centra za prikazivanje filmova Prijedor Anita Hodžić.

glassrpske.


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.