Izdvajamo

Na malom gradskom otvorena je 14. Privredno-turistička manifestacija "Dani meda" na kojoj izlažu pčelari iz Prijedora, Kostajnice, Novog Grada i Bihaća.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je danas obišao izlagače i pozvao sugrađane da do kraja sedmice i oni posjete izložbene štandove pčelinjih proizvoda na malom trgu i snabdiju se domaćim ,i po zdravlje korisnim, proizvodima od meda.

"Pčelari kažu da godina nije bila dobra, ali je med izuzetno dobar. Imaju i zaliha iz prethodne godine i kažu da su u cjelini zadovoljni, te da su bolje prošli nego pčelari u nekim drugim krajevima Republike Srpske", rekao je Đaković novinarima nakon obilaska izlagača.
Šef gradskog Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić rekla je da su, osim iz Prijedora, prisutni i pčelari iz Novog Grada, Kostajnice i Bihaća i da učestvuje manje izlagača nego prethodnih godina jer je godina bila teška za poljoprivrednu proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda.

"Podsticaje za pčelare imamo svih tih 14 godina i oko 10.000 KM godišnje plasiramo udruženjima pčelara za organizaciju manifestacije, za njihovo stručno usavršavanje, te za njihove nastupe na ovakvim manifestacijama u okruženju", dodala je Marićeva.
Predsjednik Udruženja "Prva pčela" Prijedor Đuro Kunić rekao je da ovo udruženje broji oko 80 aktivnih članova i podsticaje koriste za 3.400 košnica, dodajući da podsticaji sa republičkog nivoa iznose pet KM, a sa lokalnog dvije KM po pčelinjem društvu.

"Prinos je ove godine više nego skroman - od dva, tri do pet kilograma po društvu, što za nas nije dovoljno ni da pokrijemo rashode", rekao je Kunić.
Izlagače su danas, kao i svake godine, posjetili mališani Dječijeg vrtića "Radost" .
Cijena meda je uprkos lošoj sezoni na prošlogodišnjm nivou i iznosi 15 KM, a u ponudi su i razni drugi proizvodi i delicije od meda.
Sajam meda biće otvoren do nedjelje, 29. septembra, kada će med na štandovima zamijeniti voće na manifestaciji " Dani voća".

prijedorgrad.org


Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."