Izdvajamo

Centar Kozarca, na području stare tvrđave, dobio je tri nove ulice koje su rekonstruisane i presvučene asfaltom.

Prema riječima gradonačelnika Milenka Đakovića, za pokretanje ove inicijative najzaslužnija je mještanka Kozarca Anita Hodžić.
- U saradnji sa Sekretarijatom i gradom uspjeli smo završiti ovaj projekat koji je izuzetno vitalan. Ovdje je sad ostalo da rekonstruišemo i uredimo pijacu koja se nalazi ovdje uz zidine starog grada, a red bi bio da se rekonstruiše i ostatak starog grada koji bi mogao biti turistička atrakcija na ovim podrucjima - rekao je Đaković.

On je dodao da je ovo samo jedan segment projekta rekonstrukcije grdskih i seoskih ulica u Prijedoru.
" Građanima Kozarca i njihovim gostima, koji će koristiti ove puteve, želim da uredno prolaze ovim ulicama koje su mnogo uređenije nego ranije" istakao je Đaković.

Anita Hodžić, koja je u periodu od 2014-2018.godine bila delegat u Vijeću naroda BiH istakla je da su joj se obratili mještani sa zahtjevom da se izvrši rekonstrukcija ovih saobraćajnica.
" Četvrtkom je ovdje pazarni dan i ovim ulicama do pijace dolazi veliki broj građana tako da sam pokrenula tu inicijtivu i uz podršku gradonačelnika, uspješno smo je i okončali" izjavila je Hodžićeva.
Ona je potvrdila da je riječ o ulicama Ahmeta Melkića, Kemala Ključanina i Hasana Hušidića, a da je projekat čija je vrijednsot oko 56.000 KM urađen u saradnji sa Sekretarijatom za raseljena lica i migracije BiH.

U ime mještana ovog dijela Kozarca zahvalio se Šefik Arnautović koji je istakao da je ovo prvi put poslije 30 godina da se uredi ovaj dio Kozarca.
" Imamo veliku želju da se uredi ovaj pijaca i prostor oko kule, jer to nije dobro samo za nas već za mještane i okolnih mjesnih zajednica koji se ovdje okupljaju na pijačni dan", istakao je Arnautović.

prijedorgrad.org/foto:Nijaz-Caja Huremović


"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.