Izdvajamo

 

Postovani Nijaze,

Koristim ovu priliku da kazem da sam imala priliku da gledam program pod nazivom "Ljetna kuhinja", koji je sniman u mom rodnom Kozarcu.
Zelim da pohvalim sve porodice koje su ugostile TV ekipu " Hayata", te predstavili nas kraj u najboljem mogucem svjetlu.

Gledajuci nase ljude koji se bore za svoj svakodnevni zivot, obradjuju zemlju, uzgajaju mnogobrojno voce I cvijece, bila sam stvarno ponosna.
Sve ljepse od ljepseg, pravi "raj na Zemlji".

Posebno ako se uzme u obzir da je nas Kozarac bio sravnjen sa zemljom, pa se iz pepela podigao poput Feniks ptice usprkos veliki ljudskim I materijalnim gubicima.

Toliko snage, istrajnosti, pozrtvovanosti I ljubavi prema rodnoj grudi malo se gdje moze vidjeti.

Posebne cestitke idu Udruzenja zena Kamicani na njihovoj zelji da osnuju udruzenje, druze se, kuhaju najljepsa jela i zajedno prezivljavaju I srecne I bolne trenutke, te pokazu kako se zajedno sve moze.

Ono sto mi je najvise drago je da podrucna skola u Kamicanima radi, te da imaju i divnu biblioteku. Uvijek kazem da gdje ima djece I skole, ima I zivota.

Nasi Kozarcani imaju nesalomljiv duh I sve sto su prezivjeli nije ih unistilo.
Naprotiv, ucinilo ih je jacima.
Svugdje po svijetu su se nasi ljudi snasli I postali uzorni gradjani, ali nikada nisu zaboravili svoje porijeklo.

Takodjer, hvala Nijazu Caji i kozarac.eu

Semira Jakupović

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."