Izdvajamo

 

Udruženje građana za pomoć oboljelim od astme i kopb „ANEMONA“ Prijedor, registrovano u Banja Luci pod brojem: F-1-39/07 od 05.04.2007.godine, JIB 4402678590008 i udruženje je sa programskim ciljevima i zadacima jedino na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Po procjeni Doma zdravlja i Opšte bolnice Prijedor u našem gradu ima oko 4000 oboljelih od ove bolesti. U udruženju je trenutno registrovano oko 670 oboljelih uglavnom djece slabijeg socijalnog stanja i nezaposlenih roditelja.

Osnovni cilj našeg udruženja je:
Organizovanje i pružanje humanitarne, socijalne, psihosocijalne, zdravstvene, edukativne i druge pomoći i podrške oboljelim od ASTME i KOPB, i članovima njihove porodice (obilasci u bolnici, pomoć u nabavci lijekova, komorica za udisanje lijeka, mjerače kapacitete pluća, odgovarajuće literature, pružanje podrške od strane naših članova, pomoć relevantnih ustanova, lokalnih, entitetskih i državnih vlasti, za obezbjeđivanje beneficija oboljelim i njihovim porodicama.
Dio članova je u stanju socijalne potrebe, nezaposleni, nemaju zdravstvenog osiguranja, nedovoljne informisanosti o bolesti, straha od posljedica. Stručni saradnici našeg Udruženja kroz astma škole educiraju roditelje i djecu kako pravilno uzeti lijek, kako prepoznati napad te tako smanjiti odlaske kod doktora i pomoći sami sebi u trenutku napada te spriječiti ga.
Planiramo humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za nabavku ortopedskih pomagala, prikupljanje donacija a za zahvalu darujemo kolače, koja će se odrzati 13.06 2024 godine na kod pijace u Kozarcu te preko puta škole u Kozarcu od 8 i 30h, te vas pozivamo da nas posjetite i budete dio naše akcije u skladu sa svojim mogucnostima!
S poštovanjem!

PREDSJEDNICA
ILINKA MACURA

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."