Izdvajamo

 

U Sarajevu je u subotu 9.decembra 2023.godine, u organizaciji Filozofskog fakulteta u Tuzli Filozofski fakultet u Tuzli , Međunarodnog foruma Bosna Međunarodni Forum Bosna i Muzeja Hercegovine Muzej Hercegovine Mostar , održan je 6. Internacionalni kolokvij: “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta”.

Na skupu je svoj naučno-istraživački rad predstavio i mr.sc.Amel Suljić umjetnički direktor Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru, Bosanski kulturni centar u Prijedoru u okviru druge sesije, na temu: “Hasanaginica: čitanje izvan okvira teoretske stereotipizacije”. Njegov rad se odnosi na dekonstrukciju stereotipnog čitanja “Hasanaginice” - nudeći jedan potpuno novi pristup u tumačenju ove naše najpoznatije balade.

U okviru druge sesije izlaganja, svoje učešće su uzeli i prof. dr. Almir Bašović, profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Mirsad Kunić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Rusmir Mahmutćehajić, univerzitetski profesor i predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, član instituta The Royal Aal al-Bayt i Uredništva Brilla za filozofiju religije i svjetske religije te Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Amira Dervišević, vanredna profesorica na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću, prof. dr. Merima Čaušević, profesor na Pedagoškoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.


U okviru prvog panela, učesnici su bili: prof. dr. Enver Halilović, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, Rajla Krutović-Kasić, doktorant na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Emir Mušović, predsjednik Kluba mladih istraživača Prijepolja, prof. dr. Asim Zubčević, profesor na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Nirha Efendić, kustosica za usmenu poeziju na Etnološkom odjeljenju Zemaljskog muzeja BiH.

izvor:Fb BKCuPrijedoru

Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...