Izdvajamo

Započeto snimanje dokumentarnog filma “Sačuvano od zaborava” – Tokom prethodnog vikenda produkcija Baton -Arduba i IML TV Zenica započeli su snimanje dokumentarnog filma: „Sačuvano od zaborava“.

Prvi kadrovi ovog dokumentarnog filma snimani su u općinama Prijedor i Cazin na lokalitetima Kozarca, Kevljana, Kamičana, Bešića i Kozaračkog Kamena, tj. mjestima masovnih grobnica i stradanja.

Režiju i scenarij potpisuje historičar dr.sc. Amir Ismić, dok je snimatelj i montažer zenički dokumentarista Bilal Isaković. Asistent snimanja je koordinator produkcije Baton- Arduba Zahir Sivac.

Potrebno je istači da ovaj dokumentarni film opisuje istinita svjedočanstva Bošnjaka Prijedora odnosno naselja Kozarac koji su bili svjedokom stradanja, masovnih ubistava i krvoprolića u konc logorima Omarska, Mahnjača, Trnopolje i dr.

Ovaj dokumentarac se snima po autentičnim događajima i lokalitetima iz knjige „SAČUVANO OD ZABORAVA“ autora, logoraša i gazije: Šerifa Velića, koji je u osmoj deceniji života odlučio na napiše knjigu vlastitih svjedočanstava na stradanja koja su zadesila Bošnjake Kozarca devedesetih godina prošlog stoljeća.

Posebno je potrebno istaći da je Šerif Velić kao prijeratni odbornik Skupštine opštine Prijedor bio predmetom posebnih ispitivanja i mučenja u konc logorima Omarska i Manjača ali da je po izlasku iz logora u svojoj 48. godini života ostavio porodicu u Švedskom gradu Jönköpingu i došao da se bori u redovima Armije RBiH tačnije 17. viteškoj krajiškoj brdskoj brigadi do samog kraja rata.

Obzirom da produkcija Baton- Arduba – IML TV Zenica baštini i čuva sva sjećanja na odbranu od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, prepoznali smo ovu priču kao prioritetnu te odlučili da započnemo snimanje a u skoroj budućnosti organizujemo i promociju ove knjige u Zenici.

PRESS produkcija Baton- Arduba


SDA 2020 Desktop
DNS Desktop

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.