Izdvajamo

Piše:Alma Ćirkić

Nego da ja vas onako pitam, uz kaficu?
Da li vas je ikada usrećio tuđi muž? Mislim, usrećio ono pravo, do srži! Da li vam je ikada tuđi muž ispunio želju o kojoj sanjate 20tak godina? Dao vam ono što vam je od početka braka nedostajalo?
Meni jeste. Juče.
Dogovaramo mi to već mjesec dana. Te ovde ćemo, onde ćemo. Malo više gore. Spusti to. Pomijeri ulijevo. Da stavim zaštitu? Obavezno! U kojoj boji? Istoj kao to što držiš u ruci!
Sve smo mi to tako dogovorli.
Granitni sudoper, plinske klizače i ladice koje mogu podnijeti težinu šerpi. Mat mediapan u antracit boji, kombinovan sa bojom bijelog hrasta. Onda je on to malo reckao, pa brusio, pa farbao.
Uglavnom, krajnji rezultat je kuhinja mojih snova. Čak se i Onom Mom dopalo. Kaže on meni kako je Danijelin muž vrhunski majstor. Jeste, kažem. Zna šta žene vole. Mislim, kad su kuhinje u pitanju, naravno.
Ako se u vašoj glavi kuhalo bilo šta drugo, vi stvarno trebate tuđeg muža. Ovaj, novu kuhinju!
Uglavnom, svako treba osvježenje s vremena na vrijeme. Ako će ga unijeti i tuđi muž, neka.
Nekako je slađe poslije toga na novoj ploči od kuhinje.... sjeckati luk i mrkvicu za čorbu!

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?