Izdvajamo

Kako je živjeti sa dva fizičara, najbolje znaju u porodici sestara Hane i Selme Budimlić iz Prijedora, koje ovu nauku, zajedno sa matematikom, imaju u malom prstu. Njihovo znanje potvrđeno je brojnim nagradama na takmičenjima.

Složene matematičke zadatke Selma je rješavala još u osnovnoj školi, a sada je, kao gimnazijalku, više interesuje fizika. Krenula je stopama svoje starije sestre Hane, inače učenika generacije prijedorske Gimnazije i brucoša Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

“Ono što me fascinira kod fizike i matematike jeste mogućnost da se na veliki broj načina dođe do istine i tačnog rješenja. Fiziku sam posebno zavoljela u srednjoj školi, jer ona objedinjuje dvije komponente, matematičku i logičku, te kao takva ima realnu i vidnu primjenu u svijetu u kojem živimo. Istina je da poznavanjem zakona fizike, uobličenih matematičkim izrazima, imate priliku da shvatite sve pojave i fenomene koji vas zanimaju, što je mene posebno privuklo”, kaže Selma, koja je ove godine osvojila bronzanu medalju na “Novembarskom kampu fizike” u Sarajevu.

 

 Vršnjacima poručuje da u svijet nauke ne uplove sa bilo kakvim predrasudama o tome koliko je teško i mučno se time baviti, već da odaberu oblast koja ih zaista interesuje, te da se tome posvete i daju maksimum. Kako kaže, interesovanje je preduslov uspjeha u bilo čemu, pa i u fizici.

Sestra Hana joj je važan uzor u životu, ali isto tako i velika podrška.

“Slobodno mogu reći da sam imala izrazitu prednost, jer sam uvijek nju mogla pitati za bilo kakve nejasnoće u vezi sa gradivom. Ona mi je prva i pokazala svu ljepotu fizike, te smo, naravno, zajedno učile i vježbale”, priča Selma.

Hana je uspješan student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, a gimnazijske dane u Prijedoru pamti, prije svega, po prijateljima koje je stekla, a naravno i po mnogo uloženog rada i truda kako bi se ostvarili dobri rezultati.

“Gimnazija je škola sa velikim brojem talentovanih učenika i zato je posebna čast biti odabrana za učenika generacije. To je mi je dalo dodatni vjetar u leđa i motivaciju da budem još bolja”, kaže Hana i dodaje da joj je drago što je sestra Selma nastavila njenim putem u istoj školi.

 

 “Vrlo mi je drago što sestra dijeli moju ljubav prema fizici i uvijek nam je lijepo kada zajedno vježbamo, jer neke oblasti bolje idu njoj, a druge meni, tako da možemo pomoći jedna drugoj i na taj način najbolje savladati određeno gradivo”, priča ona i dodaje da joj sada nedostaje njihov zajednički rad, od kada živi u Sarajevu.

Kaže da je ljubav prema fizici prirodna svim ljudima, jer još kao djeca želimo da saznamo što više o načinu na koji svijet funkcioniše. Ipak, čini joj se da se mnogo učenika prepadne računskog dijela fizike i da im zbog toga fizika i nije baš omiljeni predmet.

“Svakako je suština fizike u razumijevanju prirodnih pojava, a taj računski dio uglavnom služi za dokazivanje teorija i primjene zakona fizike u praksi. Upravo ta mogućnost, da se uz poznavanje zakona fizike mogu objasniti pojave iz svakodnevnog života, jeste ono što je mene fasciniralo i podstaklo da više vremena posvetim fizici. Matematika je tu kao oruđe koje nam je potrebno da bismo uobličili zakone fizike i primjenjivali ih. Zbog toga je dobro poznavanje matematike potrebno i svakom fizičaru”, kaže Hana.

Ona je sada uspješan student na smjeru automatike i elektronike. Kaže da joj je ovaj smjer dobra osnova za nastavak školovanja u oblasti robotike, kojom bi voljela da se bavi u budućnosti.

Pored velikog odricanja i rada, sestre ipak nađu vremena za sebe. Brojna takmičenja donijela su im niz nagrada i priznanja, ali i prijateljstva sa vršnjacima koji dijele slična interesovanja. To nije sve – odlično igraju šah, volonteri su Crvenog krsta… Jedna drugoj su oslonac, a obje uzor vršnjacima.

(M. Šodić, opcija.net)


Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak