Izdvajamo

PRIJEDOR – Zlatan Suljanović, vlasnik mini muzeja

Bajazit bio vlasnik prve automehaničarske radnje u Prijedoru, gdje su tada bila dva vozila, jedno doktora Mladena Stojanovića, a drugo Milutina Kovačevića

Prijedorčanin Zlatan Suljanović (59) vlasnik je mini muzeja u kojem nema čega nema, od predmeta iz vremena bivše Jugoslavije, raznoraznih dokumenata, na hiljade novčanica, znački „skojevki“, priznanja s radnih akcija, ali i ručno rađenih mlinova za kafu, najmanje desetak, starih pegli, postekija, fesova, starih džezvi, makaza kojim su gospođe nekad pravile lokne, saza … i ko zna čega još što decenijama skuplja i ljubomorno čuva.

Posebno mjesto

Posebno i počasno mjesto u ovoj muzejskoj kolekciji, koju Zlatan uz pomoć kćerke svako malo usjaji i očisti od prašine i „odbrani“ od paukova, zauzima i jedan stari džepni sat. Pripadao je Zlatanovom djedu Bajazitu, vlasniku prve automehaničarske radnje u Prijedoru. Sat i danas precizno radi kao i 1925. godine, kada ga je Bajazit kupio u Velikoj Gorici

 

 – Majka je dala taj sat mom tati, tako da je on bio kod nas u kući. Tek kasnije kada sam počeo skupljati te stare eksponate, uzeo sam djedov sat i stavio ga na počasno mjesto. On je i najvrjedniji u mojoj kolekciji – s neskrivenim ponosom priča Zlatan, koji pripada jednoj od najstarijih prijedorskih porodica.

 


Uspomenu na Bajazita čuva i njegov sin Eniz Suljanović (84). Priča nam da je njegov otac bio vlasnik prve automehaničarske radnje u Prijedoru.

Išao u Grac

– U Prijedoru su tada, te 1925., bila dva vozila, jedno doktora Mladena Stojanovića, a drugo Milutina Kovačevića, vlasnika prve benzinske pumpe. Moj otac išao je u Grac da ga nabavi, a poslije je auto kupio i sebi. Poslije su aute kupili i Henići, Pinteri, Kapetanovići, Rapići… – priča Eniz, koji se sjetno sjeća da je u jednom trenutku pet braće Suljanovića s ocem radilo u toj radioni koja je zatvorena daleke 1956. godine.

 

 Ponude za prodaju

Zlatanu svakodnevno stižu ponude da nešto iz kolekcije proda. No, ne želi to. – Kada bih nešto od toga prodao, to opet ne bih mogao nabaviti. Za sada ne mislim ništa prodavati, mada sam neke eksponate morao „izbaciti“ vani, jer je mjesta u ovom prostoru sve manje – kaže Zlatan.

Autor: M.Zgonjanin/Avaz


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.