Izdvajamo

Sead Dautović - Oxford United

Prije nekih sedam godina pisali smo o tada desetogodišnjem Seadu Dautoviću iz Lutona, članu najmlađe selekcije is toimenog fudbalskog kluba koji je dobio trofej za najboljeg strijelca u svom timu. Naime, tada smo prenijeli i prognozu bivšeg kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine Muhameda Konjića, u to vrijeme igrača Derbyja, koji je gledajući Seadove predispozicije prognozirao da će jednog dana od njega biti pravi igrač. Sada već možemo pisati o 17-godišnjem Seadu Dautoviću, ćlanu fudbalske akademije Oxford Uniteda člana engleske Druge lige.

“Od malih nogu fudbal me jako zanimao” - za naš list kaže Sead pa nastavlja - Pošto sam živio u blizini stadiona Lutona, logično je bilo da se uključim u njegove redove.

Za najmlađe selekcije FC Luton Town odigrao sam preko 100 utakmica, sa njima sam putovao na internacionalne turnire u Finsku i Švedsku. U Švedskoj smo osvojili prvo mjesto u veoma jakoj konkurenciji, a ja sam bio najbolji strijelac sa 10 postignutih golova. Potom sam dvije i po godine proveo u omladinskom pogonu prvoligaša FC Stevenage gdje sam odigrao preko 50 utakmica i u zadnjoj sezoni bio sam najbolji igrač tima.”

Dobre igre Seada Dautovića nisu promakle mnogbrojnim skautima koji špartaju Otokom u potrazi za pravim talentima i ljetos su mladog Bosanca u svoju fudbalsku akademiju pozvali treneri FC Oxford. O tom transferu Sead kaže: “Potpisao sam ugovor na dvije godine, svakodnevno treniram i igram za mladi tim (U17). Akademija je napravljena da učimo i treniramo svaki dan, školsku nastavu imam od 9 do 11 sati, a od podneva do 15 sati su svakodnevni treninzi.

Redovni sam član ekipe, sa vršanjcima iz dugih klubova takmičimo se u omladinskoj ligi i ako Bog da, iskreno se nadam da bih uskoro mogao zakucati na vrata prvog tima.” Na kraju Seada pitamo da li ima vremena za svoju familiju: “Vikende redovno provodim sa svojim ukućanima u našoj porodičnoj kući u Lutonu i, naravno, oni su moji najveći fanovi i od njih dobivam svu moguću podršku”.

Ambicije Seada Dautovića nisu male i on se među prvima prijavio na projekat "OTVORENA VRATA" Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koji traži potencijalne Zmajeve u Engleskoj. Kako sada stvari stoje, ovaj kamp za mlade talente održat će se na proljeće u Birminghamu. Tada će selektori mlade selekcije Bosne i Hercegovine na djelu vidjeti umijeće ovog talentovanog mladića i lično se uvjeriti da li su prognoze Muhameda Konjića bile dobre.

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.