Izdvajamo

Poštovana braćo i sestre,

 

Obraćamo Vam se u ime Fikreta Hirkića i Semira Alukića, koji su 16. maja 2013. godine privedeni pod optužbom da su 1992. godine na području Kozarca počinili ratni zločin protiv srpskih civila, da još jednom, svi zajednički, pokušamo pomoći ovim našim sugrađanima u borbi za dokazivanje njihove nevinosti.

Od privođenja i određivanja pritvora na Tunjicama Hirkića i Alukića prošlo je više od osam mjeseci. Po samoj informaciji da su isti uhapšeni naši su se sugrađani organizirali i pomogli financijski njihovu adekvatnu odbranu. Od institucija jedinu pomoć su dobili od Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Ministarstva za boračka pitanja USK-a.

Na samom početku organizovanja njihove odbrane dogovoreno je da predstavnici njihovih porodica uz nekoliko savjetnika dogovaraju financijsko koštanje svih potrebnih izdataka koje odbrana bude iziskivala, a da se sredstva prikupljaju na račun Fonda solidarnosti, namjenski za potrebe njihove odbrane, te da se po zahtjevu porodice isplaćuju advokatima odbrane. Prema uobičajenim advokatskim tarifama troškovi nisu ni najmanje jeftini.

Trenutno na odbrani Hirkića i Alukića rade dvojica istaknutih advokata sa svojim suradnicima. Odbrana se financira već osam mjeseci. Do sada je prikupljeno 69.250 KM od čega je već utrošeno 50.750 KM. Prvo sudsko ročište, namjenjeno tužilaštvu, je bilo prije svega nekoliko sedmica. Za sada su određena još tri ročišta koja će potrajati još nekoliko mjeseci. Postupak odbrane je do sada obezbjeđen zahvaljujući prikupljenim sredstvima, a evidentno je da se do kraja ne može dovesti sa onim što se za sada ima na raspolaganju.

Zbog svega navedenog, a na molbu porodice, smatrali smo bitnim informirati Vas o trenutnom stanju, te Vas sviju zamoliti da im zajednički još jednom pomognemo nebi li dočekali i dan njihovog, ako Bog da, izlaska iz zatvora i dokazivanja prave istine.
Zahvaljujemo Vam se u njihovo i naše ime, a Uzvišenog Allaha molimo da nagradi sve one koji pomažu dokazivanje istine i pravde!

Oni koji se odluce za pomoc mogu to uraditi preko ziro racuna Fonda Solidarnosti:

Fond solidarnosti - podracun Medzlisa Islamske zajednice Kozarac
Marsala Tita bb, 79202, Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Namjena: Pomoc Hirkic-Alukic


Glavni imam:
Amir ef. Mahić

"Skloni obuću kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je ćilimom zastrta." Nedžad Ibrišimović