Izdvajamo

 

25.Novembar, rođendan nam naše Bosne i Hercegovine. Članovi PK "KOZARAČKI KAMEN" Kozarac uputili su se u Cazin gdje je PD "KRAJIŠKI SOKO" bio domačin ovogodišnjeg obilježavanja dana Državnosti BiH.

Ove godine na ovom, obilježavanju okupilo se 10 planinarskih društava sa područja USK i 2 planinarska društva iz Kozarca. Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježju u centru Cazina, planinari su krenuli u svoju tradicionalnu šetnju.

Kako svake godine donosi se odluka o domaćinu iduće manifestacije Dana Državnosti BiH tako je i ove godine okupljeno viječe predstavnika planinarskih društava kako bi se donijela ta bitna odluka.

Imajući u vidu da su sa ovom godinom, sva društva sa područja USK več po jednom bili domačini ove manifestacije, u ime planinarskog kluba Kozarački kamen predložio sam da iduće 2023.godine obilježavanje dana Državnosti bude u Kozarcu i da domačin bude Planinarski klub "KOZARAČKI KAMEN" , a što je jednoglasno usvojeno. Veliki pozdrav za sve naše KOZARČANE širom svijeta, ma gdje god se nalazili i još jednom SRETAN TI ROĐENDAN naša draga i jedina BiH.

UPRAVA PK "KOZARAČKI KAMEN" Kozarac

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.