Izdvajamo

 

Nedžad Deumić (KD) iz Kozarca je kandidat za državni parlament Švedske.


Zašto bi birači glasali za vas?

Za mene su dobra zdravstvena zaštita i integracija kroz posao važna pitanja. Imam radno iskustvo na visokoj poziciji u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i tržištu rada. Prošao sam kroz integracijski proces kao izbjeglica i korak po korak učio jezik, školovao se i postao državni službenik. Jedan od najmotivirajućih faktora bio je da pokažem zahvalnost prema mojoj Švedskoj.


Predstavite se?

Imam 34 godine i živim u Stenungsundu. U Švedsku sam došao 1993. godine kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Svakodnevno radim kao rukovodilac u opštinskoj brizi, nešto što sam radio deset godina. U slobodno vrijeme uživam da provodim vrijeme sa svojom porodicom, najvažnijom zajednicom. Uživam gledajući fudbal. Imam povjerenje članova da predvodim KD u Stenungsundu, kao vođa partijske grupe.


Ko je vaš politički uzor?

Fredrik Reinfeldt, bivši premijer Švedske.


Kakvu vladu želite nakon izbora 2022?

Birači kontrolišu uslove za formiranje vlade. Nova vlada koja daje prioritet sigurnosti, zdravstvu i integraciji neophodna je kako bi se preokrenuo negativan razvoj kroz koji je Švedska bila primorana da prođe, tokom posljednjih osam godina raznih vlada koje su predvodile socijaldemokrate. KD je stranka koja ima ispravne principe i politiku da preokrene negativni trend. Zato glasajte za promjenu.


Postoji li neka stranka sa kojom NE želite da vaša stranka sarađuje?

Sverigedemokraterna.


Koji su vaši najvažniji prijedlozi?

- Švedska ima među najvišim cijenama goriva u Evropi. Da bi privredna društva opstala, a privatnici sabrali svoje lične finansije, potrebno je drastično sniziti cijenu, što se može postići smanjenjem poreza.

- Mi smo se snažno zalagali za ukidanje nepravednog i nepredvidivog poreza na imovinu na stambene objekte. Porez je značio da su ljudi koji su radili i spašavali cijeli život da bi u jesen živjeli u svojim domovima bili prisiljeni prodavati zbog poreza. Kako bismo otklonili prijetnju budućeg novog poreza na državnu imovinu, želimo i da ukinemo procjenu imovine stambenih objekata.

- Roditelji su – a ne političari – ti koji najbolje mogu odlučiti kako da se koriste dani roditeljskog dodatka. Stoga kažemo ne kvotama za roditeljsko osiguranje. Umjesto toga, želimo da roditeljsko osiguranje učinimo fleksibilnijim. Roditelji moraju imati mogućnost da slobodno prenose dane roditeljskog dodatka jedni na druge ili na druge rođake kao što su bake i djedovi.

- Mi se zalažemo za članstvo Švedske u NATO-u. Ne možemo sami osigurati svoju sigurnost u situaciji kada su naše granice i interesi ugroženi. Sigurnost je najbolje graditi zajedno s drugima. NATO je glavni garant mira i sigurnosti za Švedsku.


Više informacija (na švedskom):
https://valkompass.svt.se/2022/kandidat/744-nedzad-deumic

O stranci KD (na hrvatskom):
https://kristdemokraterna.se/download/18.5f5685e31817fdfeceb12fe/1661160983462/6-sidig-multifolder-Allman_hrHR.pdf


UPUTSTVO ZA GLASANJE:

U Švedskoj su liste za nacionalni parlament (Riksdagen) različite u različitim regionima.

Ako želite da glasate za gospodina Deumića, a niste ga našli pod brojem 15 na listi gdje živite:

Uzmite prazan listić i napišite "Nedžad Deumić - Kristdemokraterna".

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.