Izdvajamo

 

Danas je u prostorijama Vatrogasnog društva Kozarac potpisan ugovor između VD Kozarac i Federalnog ministarstva za raseljene i izbjegle osobe za nastavak izgradnje vatrogasnog doma u Kozarcu.

 Radi se o ugovoru za nabavku i ugradnju fasadne i unutrašnje stolarije, vrijednim 184 000 KM, od kojih 100 000 KM daje Vatrogasno društvo Kozarac, radi se o sredstvima iz budžeta Grada Prijedora na ime finansiranja izgradnje vatrogasnog doma koja su uplačena u martu 2020. godine, dok će razliku potrebnih sredstava obezbjediti Ministarstvo.

 

Ministarstvo za raseljene i izbjegle osobe, raspisalo je već tender i izabralo izvođača ovih radova za koje se nadamo da će početi već narednog mjeseca.

Ovim putem Vatrogasno društvo kozarac iskreno se zahvaljuje ministru Edinu Ramiću i njegovom ministarstvu na ovoj podršci izgradnje vatrogasnog doma u Kozarcu, podsjetimo da je ovo ministarstvo pomoglo na samom početku izgradnje dajući sredstva za izgradnju temelja, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli u dosadašnjim radovima.

 Podržimo izgradnju našeg vatrogasnog doma i pomozimo da se on što prije izgradi. 130 godina tradicije vatrogastva u Kozarcu to zaslužuje!

kozarac.ba

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic