Izdvajamo

Savez udruženja logoraša Banja Luka uz područna udruženja iz Prijedora i Kozarca rade intenzivno ovih dana na idejnom rješenju za izgradnju spomen-obilježja za četiri masovne grobnice i to Tomašicu, Redak 1, Redak 2 i Jakarinu Kosu…

Već na proljeće moglo bi se krenuti sa izgradnjom spomen-obilježja, a prva u nizu biti će Tomašica. Uporedo, privode se kraju aktivnosti ustanovljavanja Spomen sobe koja bi ovjekovječila istinu o torturi i stradanju u logoru Trnopolje. Fotografije i eksponati bit će izloženi u bivšem Društvenom domu u Trnopolju, jednom od objekata u kojem su bili zatočeni civili nesrpske nacionalnosti.

Kada je u pitanju označavanje masovnih grobnica, procedura oko osiguranja saglasnosti i potrebnih dozvola uglavnom je završena.

rtvusk.ba/foto: Nijaz-Caja Huremović


Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.