Izdvajamo

U Prijedoru je otvoren rekonstruisani i dograđeni Vatrogasni dom, koji sada raspolaže sa 2.300 kvadratnih metara prostora.

Milionska investicija, doprinijeće boljim uslovima rada prijedorskih vatrogasaca i olakšati skladištenje opreme i vozila.

Realizacija ovog projekta od velikog je značaja za zaposlene u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, koja ima 41 vatrogasca. Јedan od njih je i Mario Radinović sa dvadesettrogodišnjim stažom.

– Ovo je u svakom slučaju puno bolje nego ranije. Imamo bolje uslove za smještaj vatrogasaca, za tehniku pogotovo, imamo i više tehnike nego što smo nekad imali – istakao je Mario Radinović.

Stari objekat raspolagao je sa 1.000 kvadratnih metara. Novi Vatrogasni dom raspolaže sa 2.300 kvadrata.

– Dobili smo dosta garažnog prostora, kojeg nam je nedostajalo u ranijem periodu. Sada možemo krenuti naravno i u druga tehnička opremanja za vatrogasce Prijedora – poručio je Nebojša Miljuš, komandir teritorijalne Vatrogasne jedinice Prijedor.

Radovi na objektu Vatrogasnog doma u Prijedoru trajali su dvije godine.

– Ovdje nam je u planu da premjestimo i civilnu zaštitu, kao jednu od jedinica u gradskoj upravi, gdje bismo mogli u slučaju vanrednih situacija organizovati okupljanje svih onih učesnika koji se upotrebljavaju u vanrednim situacijama – istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Mile Spasojević, predsjednik upravnog Odbora vatrogasnog Saveza Republike Srpske, ističe da se uslovi popravljaju, iako je to daleko od idealnog.

– Mnoge vatrogasne jedinice imaju loše uslove, loš smještaj vatrogasnih vozila i sigurno je ovo dobar primjer za ostale lokalne zajendice da se ugledaju na ovu lokalnu zajendicu – kaže Spasojević.

Rekonstrukciju i dogradnju, sa 1.730.000 KM, finansirao je grad Prijedor.

RTRS/ Foto: Aleksandar Drakulić


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?