Izdvajamo

Juče, 24.11.2018., je u Travniku održana manifestacija obilježavanja godišnjice formiranja 17. Viteške Krajiške brdske brigade Armije BiH, koja je prije 26 godina nastala u Travniku. Ova brigada formirana je od boraca sa područja Bosanske Krajine i imala je velike zasluge za oslobađanje i opstanak Republike BiH.

U Travnik juče je stigao veliki broj Krajišnika: Kozarac, Prijedor, Sanski Mosta, Kljuc, Bužim, Bihać, Bosanski Petrovac.. koji su se zajedno sa domaćinima prisjetili ratnih dana i svojih poginulih saboraca.

Tako je na Centralnom šehidskom mezarju položeno cvijeće.

Počast poginulim borcima na šehidskom mezarju odale su brojne delegacije, predstavnici opština, ministarstava entiteta i kantona, te udruženja građana kako bi iskazali svoje poštovanje prema poginulim pripadnicima ove brigade.

Nakon polaganja cvijeca na šehidskom mezarju, posjetili su kasarnu gdje je brigada prvi put postrojena.

U čast formiranja ove proslavljene brigade održana je svečana akademija na kojoj su sudionici tadašnjih događaja govorili o uslovima formiranja 17.vkbbr i njenom ratnom putu.

"Sedamnaesta" je jedna od najuzornijih brigada u sastavu ARBiH. Jedina je brigada koja je nosilac Zlatnog ljiljana, iznjedrila je sedamnaest zlatnih ljiljana i tri generala. Na svom ratnom putu, čineći okosnicu Sedmog korpusa Armije BiH, prvo postaje slavna, a zatim viteška.
Kroz redove 17. viteške krajiške brigade prošlo je preko 6.000 boraca iz oko 40 opština Bosne i Hercegovine. Brigada je prvi put postrojena u Travniku 25. novembra 1992. godine, a nastala je stapanjem 1. krajiškog bataljona nastalog u Zagrebu i 7. brigade, formirane u Rijeci.

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.