Izdvajamo

Ambasador Bosne i Hercegovine Sakib Forić u Islamskoj Republici Pakistan u povodu Dana državnosti kao i nadolazećeg Dana Oružanih snaga BiH organizovao je 23.11. Svečani prijem u hotelu Marriot u Islamabadu.
Svečanom prijemu je prisustvovalo više stotina zvanica, među kojima su skoro svi akreditovani ambasadori u ovoj državi, vojno diplomatski predstavnici, članovi institucija zemlje domaćina, posebno je bio prisutan veliki broj pripadnika Oružanih snaga Pakistana, isto tako građani Bosne i Hercegovine koji borave u ovoj prijateljskoj državi, predstavnici civilnog društva i nevladinog sektora, mediji i drugi.

Glavni gost svečanosti bio je general Zubair Mahmood Hayat, načelnik zajedničkog štaba, odnosno glavno komandujući general u Oružanim snagama Pakistana, u pratnji generala sa četiri zvjezdice, komandanta zračnih snaga Mujahida Anwara.

Ambasador Forić je kratko predstavio historijski nastanak i razvoj naše države, posebno apostrofirajući značaj ova dva datuma, Dana državnosti od prije 75 godina i Dana Oružanih snaga kao jedinstvenog uspjeha tranzicije našeg sistema i društva u cjelini u skorijoj prošlosti.

General Hayat se obratio prisutnima, i sa velikim zadovoljstvom je predstavio dobre odnose dviju država, te pozvao da to očuvamo i dalje razvijamo u svim područjima naših bilateralnih odnosa.

Na svečanosti je bila upriličena izložba fotografija autora Samira Sinanovića, iz monografije "Očima ljubavi", kao i muzička izvedba sevdalinki poznatog pakistanskog muzičara Arieba Azhara, a nije falilo ni pita ni bureka, hurmasica, baklava i sarme na kraju svečanosti.

Klix

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.