Izdvajamo

 

Ovih dana rastali smo se sa jednom od istinskih nogometnih legendi Bratstva. Napustio nas je, ili kako se to danas kaze, preselio je Hodzic Mustafa, Muta. Muta je bio clan jedne od najuspjesnijih generacija Bratstva, u kojoj su jos, izmedju ostalih, igrali :Trepic Refik, Kulenovic Resad, Hodzic Hamdija, Dautovic Ilijaz, Dobrovocki Ivan, moj brat Idriz, Susic Bahrija, Meho Memic …

Svako od njih imao je svoje specificnosti I po necemu se isticao I bio prepoznat. Rahmetli Muta se odlikovao I bio prepoznat po srcanosti I beskompromitnosti. Ulazio je u duele bez oklijevanja I raznosio protivnike svojom energijom. Po tome su ga pamtili I protivnici koji su se cesto pitali: Igra li Muta danas.

Sjecam se jedne prilike je gostovao klub iz Otoke. Laknulo im je kad su culi da je Muta u Kozari I da izvlaci balvane. Medjutim, pred sami pocetak utakmice pojavio se Muta trceci niz carsiju poluodjeven. Uletio je u svlacionicu I vrlo brzo je usao u igru, upravo na pocetak.

Nije djelovao kao neko ko je ustao prije sabaha I cijeli dan u Kozari sa svojim stajercima svlacio ili izvlacio balvane. Odigrao je fantasticnu utakmicu, a takvih utakmica bilo je mnogo.

Neka je vjecni rahmet njegovoj beskompromisnoj dusi.

Husein Redžić

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović