Izdvajamo

 

U povodu 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, za Preporod govori, hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Kozarac.

Izglasavanjem i stjecanjem nezavisnosti, 1992. godine, naša domovina Bosna i Hercegovina je samo iznova zaodjenula svoje ruho koje i u prošlosti imala. Taj čin, koji se desio nakon kontinuiranog i višestoljetnog pokušaja utapanja bosanske države u strane velikodržavne projekte, najilustrativnije govori u prilog njenom prkosnom i žilavom opstanku, te nemogućnostima njenog trajnog uništenja bez obzira na poduhvate koji se s takvim ciljevima poduzimali. Stjecanje ponovne nezavisnosti predstavljalo je samo jedan u nizu mnogobrojnih afirmativnih iskoraka koji govore u prilog njene opstojnosti. S obzirom na ovakav povijesni “background” za pretpostaviti je da se duh Bosne ne može ugasiti ma kakvi izazovi se nadnosili nad njom. Naprosto, Bosne je bilo i bit’ će je do Konca ovoga svijeta.

Nasuprot ovakvog pogleda na bit naše Domovine nalazili su se i danas se nalaze veći ili manji izazovi koji mogu da djeluju (u)zbunjujuće. Na prvu, ni jedno ni drugo nam nije drago. Ali, da li je za nas dobro!? To je tek drugo pitanje na koje od nas ovisi kakav ćemo odgovor dati i kakav će po nas ishod biti. Zbog toga sam mišljenja da na ovo (u)zbunjujuće stanje, kakvo nam je trenutno na sceni, naš odgovor mora biti poziv na našu odlučniju borbu za opstanak naše domovine na svakom njenom pedlju i po svaki cijenu. Naš izlaz je u tome da se aktiviramo na svim poljima i da damo jasno do znanja da nam je stalo do naše domovine. Prije svega drugog, očekujem da sve naše patriote, koji žive izvan granica naše zemlje, a s područja su manjeg BH entiteta, ovoga puta iznađu rješenje da svojim učešćem na izborima onemoguće daljnji rušilački pohod srpske politike. Osim toga, ako nikad do sad nismo uspjeli sada je došao čas kada moramo usaglasiti naše zajedničke državotvorne ciljeve i zadatke na koje se niti jedan pojedinac, institucija, niti bilo šta i ko iz naših redova u budućnosti neće moći i smjeti oglušiti.

facebook/MIZKozarac

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić