Izdvajamo

 

Mreža mladih MIZ Kozarac je u subotu, 26.februara 2022.godine upriličila nagradnu ekskurziju u Sarajevo, kao znak zahvalnosti članovima Mreže mladih za brojne aktivnosti na kojima su radili u proteklom periodu, ali i za bolje upoznavanje sa kolegama iz drugih gradova i upoznavanje sa onim što oni rade.
Prva naša stanica je bila posjeta džematu Bukovačke Čivčije MIZ Doboj, gdje smo klanjali sabah namaz, nakon čega nam se kratko obratio imam džemat Aldin ef. Hadžić, i zaželio nam hairli putovanje.

Dolaskom u Sarajevo posjetili smo Carevu džamiju, Fakultet islamskih nauka, Gazi Husrev-begovu biblioteku, medresu i džamiju. U svim institucijama su nas dočekali ljubazni domaćini koji su govorili o historijatu navedenih intitucija, kao i kapacitetima kojima raspolažu.
Neizostavna posjeta je bila šehidskom mezarju Kovači gdje smo posjetili mezar prvog predsjednika rahm. Alije Izetbegovića i proučili fatihu pred njegovu dušu i duše svih naših plemenitih šehida.

Nakon što je omladina imala priliku da se samostalno upozna sa ljepotama našeg glavnog grada posjetili smo Sunnyland na Trebeviću, te na akšam namaz otišli u Istiqlal džamiju gdje nas je dočekao Edin ef. Hamzakadić, imam džemata i koordinator Mreže mladih i njegova vrijedna omladina.
Zatim je upriličeno zajedničko druženje gdje su se prisutnoj omladini obratili koordinatori Edin ef. i Ajdin ef., koji su u svojim izlaganjima predstavili aktivnosti svojih Mreža mladih.

Druženje je nastavljeno uz ugodan razgovor o budućim planovima, te načinu unaprijeđenja zajedničkog djelovanja.
Ovo prelijepo iskustvo je završeno klanjanjem jacije namaza i učenjem dove za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.
U naš Kozarac smo se vratili sretni i zadovoljni uz želju da ovakvih sličnih aktivnosti bude više u budućnosti.
Zahvaljujemo se našem Medžlisu koji je pomogao u realizaciji ove aktivnosti, a posebno našim domaćinima na gostoprimstvu i ugodnom druženju.

Ajdin Hrnić

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić