Izdvajamo

Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, pored ostalih tema, razmatrana je i situacija vezana za dalji ukop kozaračkih Šehida u Šehidsko mezarje u Kamičanima, pošto je na prostoru koji je preostao moguć ukop još oko 40 novih exhumiranih tijela, iako očekujemo u skoro vrijeme 7 – 8 puta više tijela koje bi trebalo na ovom mjestu da ukopamo.

Velika stvar je bila da se prilikom našeg povratka od 1998. godine odlučilo da se svi kozarački Šehidi ukopavaju na jedno mjesto i to na prostor koji je u tom trenutku bio najadekvatniji, jer je džemat Kamičani ustupio prostor svojih džematskih mezarluka u ove svrhe, a i putna infrastruktura je zadovoljavala i sada zadovoljava potrebe ovog Šehidskog kompleksa u Kamičanima.

Ovu kvalitetnu odluku od prije skoro 20 godina sada treba dodatno poduprijeti, jer se pojavila adekvatna parcela za proširenje ovog kompleksa, odnosno ukop posmrtnih ostataka preostalih kozaračkih Šehida. Novi vlasnik pomenute parcele je sada spreman prodati istu, a MIZ Kozarac bi istu pripremio za dalje ukopavanje naših Šehida (jer se tu trenutno nalaze neki objekti).

Iz ovog obrazloženja možemo zaključiti da je ovo problem svi kozaračkih džematlija, jer skoro svi ovdje imamo ukopanog nekoga iz svoje familije i ovo je prilika da svojim dobrovoljnim prilozima obezbijedimo mjesto našim Šehidima čiji će se posmrtni ostaci pronaći u skoroj budućnosti aBd (exhumirani iz KAMENE grobnice Korićani i grobnica koje se tragaju na području Kozarca).

Vaše priloge namijenjene za proširenje Šehidskog mezarja će biti moguće uplatiti u prostorijama Medžlisa IZ-e Kozarac, kod svakog džematskog blagajnika ili na raćun Fonda za Šehidski kompleks koji se nalazi na web stranici www.kozarac.eu, a svaka uplata od 1.000 KM i više obavezuje Medžlis IZ-e Kozarac da zadovolji proceduru izdavanja vakufnama, odnosno to će aBd biti vakifi Šehidskog kompleksa u Kamičanima. [Fond Solidarnosti Kozarac]


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.