Izdvajamo

Dana, 02. 04. 2019. godine Medžlis IZ Kozarac organizovao je poslije podne namaza u Mutničkoj džamiji program povodom obilježavanja lejletul – mi'radža i dana vakifa.

Nakon proučenog ašereta od strane hfz. Muharem-ef. Šeperovića, u svom uvodnom obraćanju Jasmin-ef. Glamočanin je između ostalog ukazao na važnost ova dva događaja, ističući s jedne strane počast koju je dobio Muhammed a.s. od strane Allaha dž.š. a to je noćno putovanje Muhammeda a.s. u nebeska prostranstva, u kojima mu je propisan vjerski obred – namaz. Sa druge strane, ukazao je na činjenicu da je na ovaj dan 1531. godine najpoznatiji vakif BiH, Gazi Husrev-beg uvakufio Gazi Husrev-begovu džamiju, medresu, na stotine dućana te na taj način darovao veliku blagodat muslimanima BiH, te se iz tog razloga ovaj dan u Islamskoj zajednici obilježava kao dan vakifa.

Poslije uvodnih riječi, prisutnima se prigodnim predavanjem obratio Ajdin-ef. Hrnić, koji je ukazao na važnost putovanja Muhammeda a.s. u nebeska prostranstva, šta je na tom putovanju Poslanik a.s. vidio, kao i na pouke i poruke koje trebamo kao muslimani da uzmemo iz ove mubarek noći.

U nastavku, svi kozarački imami uzeli su učešća u programu kroz učenje mevluda i ilahija, a po završetku programa, povodom proučene hatme od strane svih kozaračkih imama, poklonjena je hatmena dova svim kozaračkim vakifima, koju je proučio Sakib-ef. Džaferović.

Tekst i foto: Jasmin Glamočanin i Nijaz-Caja Huremović

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.