Izdvajamo

 

Iz Fonda solidarnosti Medžlisa Islamske zajednice Kozarac uručena su prikupljena sredstva u iznosu od 6.043 KM za kupovinu inzulinske pumpice učenici osnovne škole u Kozarcu.
Nakon što je Osnovna škola Kozarac zajedno sa Humanitarnom organizacijom Kozarac pokrenula akciju za kupovinu inzulinske pumpice učenici ove škole koja boluje od dijabetesa Medžlis IZ Kozarac je organizirao podršku ovoj akciji, te putem Fonda solidarnostu u roku od dva dana humanošću naših čestitih džematlija obezbjedio više od šest hiljada KM.
Ovime je putem Fonda solidarnosti prikupljeno više od pola sredstava potrebnih za kupovinu navedene pumpice koja u konačnici treba da košta 11.500 KM.
Podrška Fonda solidarnosti ovoj akciji je upriličena s ciljem jasnog opredjeljenja Islamske zajednice za suradnjom i susretljivošću sa našom osnovnom školom u Kozarcu, Humanitarnom organizacijom Kozarac sa sjedištem u Austriji, te našom mektebskom učenicom i našim čestitim džematlijama.
Zahvaljujući našim džematlijama na srdačnoj podršci ovoj akciji, kao i svim drugim koje se realizuju putem Fonda solidarnosti, molimo Uzvišenog Allah da ovo djelo primi i da sve naše dobrotvore počasti mnogobrojnim dobrima na oba svijeta.

Hfz.Amir ef Mahić

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.