Izdvajamo

Masakr na Korićanskim stijenama je monstruozan zločin nad grupom od najmanje 224 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora koji se dogodio 21.augusta1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora. Masakr je izvršen po nalogu Kriznog štaba opštine Prijedor a izveli su ga pripadnici Interventnog voda prijedorske policije. Potraga za posmrtnim ostacima ubijenih logoraša još uvijek nije završena.
Spomenutog dana su prijedorski logoraši izdvojeni iz izbjegličkog konvoja od strane srpskih policajaca na planini Vlašić. Doveženi su na lokalitet Korićanskih stijena. Logorašima civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a potom im je pucano u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili bacati bombe i dodatno pucati kako nitko ne bi preživio.

Nekoliko logoraša je preživjelo masakr i oni su kasnije svjedočili pred Haškim tribunalom i Sudom BiH na suđenjima ratnim zločincima. Na svaku godišnjicu masakra baca se 250 ruža u provaliju koje simboliziraju ubijene logoraše.
Za masakr na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom osuđen je pripadnik Interventnog voda prijedorske policije Darko Mrđa na 17 godinu zatvora.
Sud BiH osudio je ukupno devet pripadnika Interventnog voda: Marinko Ljepoja i Radoslav Knežević na po 23 godine zatvora, Dušan Janković,Milorad Škrbić i Zoran Babić na po 21 godinu, Željko Stojnić 15 godina, Damir Ivanković 14 godina, Ljubiša Četić 13 godina, Gordan Đurić 8 godina zatvora. Ukupno su osuđeni na 176 godina zatvora. Ukupnon 176 godina zatvora (283 dana ili 9,5 mjeseci zatvora za svakog ubijenog logoraša).

Haški tribunal osudio je i Milomira Stakića, predsjednika Kriznog štaba opštine Prijedor, na 40 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Prijedoru a među njima i za masakr na Korićanskim stijenama.

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic