Izdvajamo

 

Prva grupa od 100 bivših logoraša sa područja Prijedora i Kozarca krenula je 15.oktobra 1992 . iz Karlovca , direktnim letom avionom iz Zagreba do Bergena gdje je prenoćila , slijedećeg dana autobusima nastavila do Harastølena , Luster kommune .
Žene i djeca većinom su došli početkom decembra , a ostali su dolazili
u mjesecima poslije.

Nakon nekoliko mjeseci pokrenuta je inicijativa da se dovede vjerski službenik uz saglasnost i potpise svih.
Nakon svih provedenih procedura zahtjev je odobren i od tada sve vjerske aktivnosti je predvodio (rahmetli Mehmed ef. Mehanović ) koji je zajedno sa stanovnicima ovog prihvatnog centra osnovao prvi džemat u Norveškoj .
Važno je napomenuti da su izabrani delegati iz Harastølena učestvovali na pisanju prvog statuta i osnivanju Islamske Zajednice u Norveškoj.
Pohvale našim ljudima koji su preselili iz Lustera i bili akteri osnivanja džemata u komunama Stavanger , Haugesund , Bergen ,
Gjøvik...

Sellam za sve koji su tada bili u Lusteru i imaju zasluge za osnivanje džemata i Islamske zajednice u Norveškoj.

Vrijedno je napomenuti da je pokrenuta i Folklorna grupa koja je vodio Asmir Ključanin koja je izvodila narodne igre i pjesme iz Bosne i Hercegovine i tako na najbolji način predstavljala našu kulturu i tradiciju .

Predstavljali su nas i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu na nekoliko velikih festivala po cijeloj Norveškoj, gdje su osvajali nagrade i simpatije publike od kojih su najpoznatiji u Ferde-u , Bodø-u , Oslu i na brojnim drugim mjestima.

Ne treba zaboraviti ni fudbalere na malim i velikim terenima koji su takođe igrali u nižim nivoima Norveške.

Nekako početkom 1994 godine donesena je odluka da se počinje raseljavanje prihvatnog centra po cijeloj Zapadnoj obali , spajanja sa familijama po drugim dijelovima Norveške , a bilo je odlazaka i u druge države .

Prateći dalje učešće tadašnjih stanovnika Harastølena širom Norveške može se reći da su i da i dalje ostvaruju značajno učešće u radu Islamske zajednice BiH u Norveškoj , BiH klubova , Udruženju bivših logoraša iz Bosne i Hercegovine u Norveškoj i raznim drugim organizacijama .

Harastølen , Luster
15.oktobar 1992 - 15.oktobar 2022

Misteriozno je da u Norveškoj nisu registrovani kao logoraši , iako su iz logora Trnopolje kod Prijedora uz pratnju UNHCR-a u 35 autobusa preko Karlovca i Zagreba i dalje avionom bili prvi 100 logoraša koji su otišli u Norvešku .

Kozarčani u Norveškoj

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...