Izdvajamo

Inicijativni odbor za memorijalizaciju događaja u dolini rijeke Sane 1992-1995

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – JAVNI POZIV

Povodom 30 godina od početka ubijanja i protjerivanja građana nesrpske nacionalnosti na području opštine Prijedor, Inicijativni odbor koji čine predstavnici Udruženje logoraša Kozarac i Prijedor, Udruženja Prijedorčanki “Izvor“, Udruženja žena „Srcem do mira“, Medžlisa IZ Prijedor, Medžlisa IZ Kozarac i Instituta za nestale osobe BiH, održali su dva sastanka na temu prikupljanja, čuvanja i predstavljanja ličnih predmeta, dokumenata i fotografija žrtava agresije na BiH sa područja Prijedora (ubijenih civila, logoraša i protjeranih) sa ciljem trajne memorijalizacije i kulture pamćenja na nevine žrtve. Tom prilikom je zaključeno da se počne sa prikupljanjem, evidentiranjem, čuvanjem i prezentovanjem javnosti dokaza koji će biti dio stalne muzejske postavke u budućem memorijalnom spomen kompleksu.

Cilj ovih aktivnosti je da se trajno sačuva pamćenje na zločine, nevine žrtve i naše najmilije, kako bi se senzibilizirala javnost, da se nikada i nigdje ne ponove zločini protiv čovječnosti, kakvi su počinjeni u dolini rijeke Sane u periodu 1992-1995. godine

Inicijativni odbor donio je nekoliko zaključaka:

1. Pozivamo porodice žrtava, logoraše i sve druge koji žele trajno dati na čuvanje bilo kakav materijal vezan za događeje i žrtve iz perioda 1992-1995 (lične predmete žrtava, dokumente, fotografije, video materijali ili nešto drugo) da iste ustupe Inicijativnom odboru.

2. Prikupljanje, evidentiranje i čuvanje svih predmeta, dokumenata i fotografija biće u kompleksu džamije u Kamičanima (Kozarac).

3. Pozivamo sve one koji se žele uključiti u ovaj projekat i pomoći u radu da se jave predstavnicima Inicijativnog odbora ili porukom na meil adresu:Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

4. Planirane akivnosti započinjemo od 1. aprila 2022. godine.

Inicijativni odbor

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.