Izdvajamo

 

Pripreme za novogodišnje praznike su završene i već danas se vidi veći broj raje u čaršiji, a i u sokacima. Za raju koji dolaze iz drugih država biće puno dešavanja, sportskih, kulturnih, vjerskih... U nastavku obavjesti za dešavanja koja će biti u našem kraju.

Ovo je nekad bio mlin u Kamičanima, a vlasnik je bio Mustafa Ćolić, u našem kraju poznatiji kao "Čolića mlin". O ovom mlinu je pisao Emsud Blažević. Ja nisam nikad bio u mlinu ali se sjećam velikih kolona traktora i zaprežnih kola sa žitom koji su strpljivo čekali da samelju žito.
Juče su radnici počeli da ruše ovaj objekat, a ja uslikao da ostane za uspomenu, jer za par sedmica neće biti ni traga od ovog objekta, mlina.

Već godinu dana traje akcija za izgradnju musale i turbeta za šehide u džematu Gornji Jakupovići.

Ove jeseni počeli su radovi, a to sam par puta već objavljivao. Danas vidimo da radovi napreduju.
Napominjem akcija traje do završetka svih radova.

Još jedan apel džematlijama kao i onima koji nisu džematlije, da pomognu da se ova akcija završi.

Ispod je spisak učesnika ove akcije.

Ove hefte zujim kroz Kamičane, sokak Kenjari, Karabašići, Kešići, Bešlagići, Balići, Alići, Jaskići, Hegići...

Več na početku prva kuća, moje komšije Nisveta i Sakib Kenjar, te moj kum Jusuf Huremović. Možda se neko ne sjeća, pa da podsjetimo, Sakibov otac je Rahmetli Salih Kenjar. Salih je, u svoje vrijeme bio poznat kao radnik Agrounije (Nadam se da nisam pogriješio naziv firme) i sa konjskim kolima razvozio robu po prodavnicama na području Kozarca. Mnogi se sjećaju njegovih šala, doskočica, a mi koji smo u to vrijeme bili djeca, kad bi Salih naišao, sjedali na kola i vozili se u školu ili iz škole,

Bejdo Hodžić je došao svojoj kući.

Mirsad-Mića vozi stajsko gnojivo u voćnjak braće Islamović. On prodaje đubar i kome je potrebno za voćnjak ili baštu, ova prikolica košta 20 KM

Besima i Ismet-Ićo Hegić, došao im sin iz Češke da ih obiđe. Ićo i Besima su dosta lošeg zdravlja.

Sebina Tadžića sam našao kad je došao sa vožnje bicikom.

Besim Kešić, povratnik sa suprugom Zumretom. Danas mi je pokazivao oldtimer auto od njegovog sina Amela i drugo njegovo auto. Oba oldtimera su stara po 36 godina, 1987.godište.

Sokak braće Karabašić, sinova od Hasana Karabašića. On je imao 5 sinova Ibrahim, Hilmija, Jusuf, Hamdija i Dedo. U ovom sokaku sad su kuće od sinova pet braće.

Edin Alić i supruga  Azra imaju troje djece. Edin ima dosta veliko stado ovaca i poznat je po pečenju jagnjetine, dostavljanjem na kućnu adresu. Pored specijalnosti sa jagnjetinom, on je strastveni lovac.

Almira i njen suprug Mirzet takođe imaju troje djece i oni imaju svoje stado ovaca. Almira drži i kravu, pa kad bude mlijeka, Samka kupuje od nje.

Puno više možete pogledati na videu, na kraju članka.

Danas na četvrtku, u poređenju sa predhodnih dva, puno raje. Baš ugodna atmosfera. Sa nekom rajom nismo se vidjeli od jula mjeseca.

Maslenica i Joldini vicevi privlače puno raje.

Četiri Huseina

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Da zaista cjenimo ono što imamo, ne bismo stalno žalili za necim što smo imali

 

 

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.