Izdvajamo

 

Ove hefte smo bilježili dešavanja, a i uspjehe naše raje:
Na međunarodnom takmičenju solo pjevača "Bruna Špiler" koji se održavao u Bijela (Herceg Novi), Omar Deumić osvojio je PRVU nagradu u IB kategoriji.
Planinari PD "Mrakovica" osvojili Titov vrh na Šar Planini 2747 mnv.
Obilježavanje dana osnivanja logora Trnopolje i juče Dan bijelih traka.

Današnji dan obilježen je završetkom nastave za učenike devetog razreda. Kao i prethodnih godina ispraćeni uz aplauz svih učenika i radnika škole.
Želimo im puno uspjeha i sreće u daljem školovanju i života.

Ove hefte sam bio u Garibima,  na poziv Admira Garibovića. On mi je pokazao put koji prolazi pored njegove kuće. Razočaran u vlast i u sve druge zbog puta koji je stvarno u katastrofalnom stanju. Ne zna kome da se obrati.

Kaže već se obraćao pitao molio da se naspe ovaj put, ali do danas ništa nije uspio. Jednostavno par kamiona pjeska i on i njegove komšije bili bi zadovoljni. Podsjećam u ovom dijelu Gariba žive porodice koje su slabijeg materijalnog stanja i nisu u mugućnosti da sami sebi naspu put.

U nedjelju, 28. 5. 2023. godine članice Odjela za brak i porodicu MIZ Kozarac ugostile su gošće iz Bihaća, članice organizacije Porodica Kur'ana, naše sestre na čelu s profesoricom Šuhrom Terzić. U Šehidskoj džamiji u Kamičanima uručena je zahvalnica profesorici Šuhri Terzić za nesebičnu višegodišnju pomoć i suradnju s našim kozaračkim Odjelom za brak i porodicu. Održan je program povodom odlaska na hadž naše glavne kordinatorice Refije Arifagić, kordinatorice Sade Turkanović i Fatime Džonlagić.

Učešće u programu uzele su studentice Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, zajedno sa profesoricom Šuhrom Terzić koja je održala predavanje i pruučila hadzijsku dovu za naše hadžinice, inshaAllah. Naše sestre su se kroz suze zahvalile Allahu, dž. š. i sestrama, a gl. kordinatorica Refija se osvrnula na povratak u Kozarac, te zajedno sa ostalim sestrama zamolila Uzvišenog, Allaha, dž. š., da obilato nagradi sestre, gošće i naše majke kozaračkih šehida. Posebno se zahvaljujemo Medžlisu IZ Kozarac, kozaračkim imamima na čelu sa gl. imamom MIZ Kozarac, Hfz. Amir ef. Mahićem za punu pomoć i podršku Odjelu za brak i porodicu.

Lijep osjećaj kad mi se jave prijatelji koje nisam vidio više od 30 godina, pa i zaboravio, nisam ih prepoznao. Suvada i Mesud Jakupović iz Ćele

Ove hefte zujim kroz Kevljane, u društvu sa Šerifom-Šerom Velić. Ovaj čovjek je enciklopedija kad su u pitanju Kevljani, Hadžići i Jakupovići. Napravili smo puno videa. Danas idemo zujanje od Edisa-Tarze Velića do Đamije i u pravcu Omarske do porodice Džaferović, zadnja kuća.

Tarzu smo našli kod ovaca. On je prvi povratnik u Kevljane. Živi od poljopriverde, ovčarstava, a proizvodi i džemove. Često puta možete ga vidjeti na pijaci sa svojim proizvodima, pčelinji med i džemovi.

U nastavku Šero nam priča o grobnici u Kevljanima.

Zatim o džamiji i grobnici kod džamije

Svratio sam kod Salke Ibrahimovića, kaže da je dobro, neće da se žali.

Iza kuće porodice Ibrahimović svratih da pozdravim Tifu Ibrahimović. Ona me pozvala da vidim njenu baštu. Stvarno ima baštu na kojoj bi pozavidjele mnoge puno mlađe žene.

U nastavku Šero mi priča o ovom sokaku, jako puno lijepih priča i informacija koje mnogi iz našeg kraja ne znaju.
Mnoge priče on je opisao u svojoj knizi "Sačuvano od zaborava", preporučujem da je pročitate.

Kratko zaustavljanje kod Idriza Pervanića.
Nastavak zujanja kroz Kevljanje slijedi idući četvrtak.

Danas na četvrtku dosta raje. Nije bilo nekih posebnih teme, malo se pričalo o bijelim trakama i lošem vremenu. Ali zato puno lijepih susreta sa našom rajom.

Danas posebno lijepa vijest, naš Tito-Safeta Mahmuljin je došla na četvrtak. Za one koji nisu znali ili su zaboravili, ona je bolesna i bude u Domu ENEA, a skoro je došla iz banje Mlječanica. Pored bolesti, ona je vedra, lijepo raspoložena, zahvaljuje se omladini koji su je dovezli na četvrtak.

Titi-Safeti želimo brz oporavak i da nam u buduće sama dolazi na četvrtak i da galami na mene zato što sam neozbiljan.

Danas sam sreo Anitu i Admira Bešića. Oni žive u Njemačkoj i ovih dana su, sa njima, došli njihovi prijatelji Njemci. Radujem se strancima koji dolaze u našu BiH, a pogotovo u Prijedor i Kozarac.
Njih četvero kažu da su oduševljeni sa našim mjestom, a još više narodom, jer svi su ljubazni, prijateljski raspoloženi, nasmijani i hoće pomoći koliko mogu.

Anitinim i Admirovim prijateljima želimo lijep provod u našem kraju.

Ismet Hušić takođe nakon dužeg vremena došao svojoj kući. On je takođe bolestan i liječi se u Švicarskoj. Kaže da mu je veza sa Kozarcom, naš portal Kozarac.eu. Svaki dan po ne zna koliko puta otvara da vidi šta ima novo.

Maslenica redovna. Puno raje ne jedu ali zaustave se da vide kako to Nihad dijeli, a i poslušaju Joldin vic preko zalogaja. Naravno ima i ko proba maslenicu i budu uduševljeni.

 

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Beznačajne rječi, dugi pogledi i nesvjesni osmjesi, povežu se u siguran most koji se sam gradi.

 

 

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...