Izdvajamo

 

Hefta u kojoj sam dosta zujio, ali nešto posebno nisam uspio zabilježiti. Sretao sam dosta naše raje koji su pristigli iz drugih zemalja.

Ramazan je i lijepo je vidjeti više vjernika u džamijama i mektebima.

Poljoprivrednici u isčekivanju lijepog vremena pa da startuju sa sjetvom.

Bajkere sam zabilježio u Kamičanima.

Iftar kod mojih komšija, Saide Javor Jakupović i njenog sina Almira Javora, bio je nešto posebno. Poslije iftara, uz kahvu, razgovor sa komšijama i sjećanja na vrijeme od prije rata i druženja iz mladosti. Nakako spontano sjećanja naviru i uvijek malo vremana da bi se ispričali i sjetili svega. Anegdoti, doskočica i šali uvijek bilo, a sjaćanja na umrle sama po sebi naviru. Saidu i Almira i Saidinu sestru Havu da Allah nagradi za njihov trud a svima nama da primi post i naše dove, Amin

Ove hefte zujim kroz jedan dio Gutića, Deumiće i Huskiće.

Zujanje sam počeo od Mehe Gutića, poznatog proizvođaća rasada povrća. Kod njega skoro pa sve spremno za prodaju. Kaže, desetak dana toplog vremena i biće rasada. Takođe on ima svoju plantažu jagoda, takođe očekuje dobar rod.

Preko puta Mehine kuće jedan novi mali sokak i na kraju sokaka dvije lijepe kuće od sestara Imeri. Zadnjih par godina kupile zemlju napravile kuće i uredili prilaz i prostor oko kuća.

U nastavku slikam i snimam par kuća, a zaustavljam se kod Firzeta Talića. On živi u Austriji ali jako često je kod svoje kuće.
Sjećam se Firzeta kad je 1992. došao u Holandiju na liječenje. On je na početku prošlog rata ranjen i kao ranjenik došao u Holandiju. Brzo je učio jezik i kad sam ja dobio kuću on mi je bio prevodilac.

Negdje oko 2008. godine on se vratio u Kozarac, otvorio prodavnicu, tamo gdje je sad Bingo. Poslije nekoliko godina zatvorio je prodavnicu i otišao u Austriju gdje i sad bude.

Na kraju sokaka Deumići Huskići našao sam domaćine Kemu i Sajmu Huskić. Oni žive u Njemačkoj ali su jako često kod svoje kuće. Kemo mi reče još godinu dana pa penzija i povratak u svoje na svoje.

Sajma se iznenadila kad je vidjela da sam ja došao. Bila je zauzeta sa razvijanjem jufki za baklavu. Kaže ovaj koji dan dolazi njena sestra Sada pa da je dočeka sa baklavom.

Dzemat Gornji Jakupovici je jedan od najmanjih dzemata na podrucju Kozarca. Iako smo jedan od manjih dzemata, do sad smo sve aktivnosti s hajrom postizali a nase najvece zadovoljstvo je bilo otvorenje nase dzamije 27.jula 2019.
Nakon mnogih sugestija, kako dzematlija, tako i ljudi koji su dolazili na dzenaze stvorila se uistinu potreba za izgradnju musalle.
Nedavno smo na stranici naseg dzemata objavili idejno rjesenje musalle, koje su odobrili dzematlije te su neki vec dali svoj novcani doprinos u izgradnji iste.

Ovim putem obavjestavamo i siru javnost da je pokrenuta akcija za izgradnju musalle uz koju ce biti izgradjena i ploca sa imenima nasih sehida sa podrucja Gor. Jakupovica.
Ispred dzematskog odbora mi vam se unaprijed zahvaljujemo i nadamo se da cemo s hajrom ovu akciju privesti kraju.

NOVI NAČIN GRIJANJA MUTNIČKE DŽAMIJE

U petak, 31. 03. 2023. god. ugrađena je toplotna pumpa u Mutničkoj džamiji, te se od tada džamija grije na taj način. Iskreno se nadamo da ćemo svi biti zadovoljni, kako sa grijanjem Mutničke džamije tako i sa računima za struju.

Zahvaljujemo se Medžlisu Islamske zajednice Kozarac koji je kao pravno lice ispred džemata Mutnik - Stari Grad aplicirao ovaj projekat Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica. Također, zahvaljujemo se i spomenutom ministarstvu na čelu sa ministrom dr. sci. Edinom Ramićem, koje je sufinansijski pomoglo spomenuti projekat.

Svakako, zahvaljujemo se i svima onima koji su do sada dali svoje donacije za ugradnju toplotne pumpe u Mutničku džamiju, a to su:

• N.N. - 100 EURA

• Bešlagić Naja - 100 KM

• Brkić Sulejman - 30 KM

• Delkić Amer - 20 EURA

• Forić Mirsad sa familijom - 150 KM

• Glamočanin Jasmin-ef. - 100 KM

• Hadžić (Faik) Denis - 2.000 EURA

• Hankić Ramo i Maida - 100 KM

• Hankić (hadži Adem) Nedžad sa familijom - 200 KM

• Hankić hadži Asima pred dušu rahmetli sina Hankić Ibrahima - 100 KM

• Hankić hadži Asima pred dušu rahmetli supruga Hankić hadži Adema - 100 KM

• Mehanović Subha - 100 KM

• Mehmedagić (Hamdija) Fikret pred dušu rahmetli roditelja Hifzije i Hamdije - 1.000 KM

• Mehmedagić (Hamdija) Fikret sa familijom - 1.000 KM

• Mervan Emsada - 100 EURA

• Oruč Mustafa i Tahira - 200 KM

• Oruč Muhamed - 200 KM

• Paratušić (Zilhad) Enver i Amira - 1.000 KM

• Saldumović Halima i Sabahudin - 1.000 KM

Ako neko ima želju da donira novac u spomenuti projekat, može svoja novčana sredstva uplatiti kod Jasmin-ef. Glamočanina. Također, za sve potrebne informacije možete ga kontaktirati i na broj telefona: 062907112

Napomena: Osobama koje su dale donaciju u iznosu od 1.000 KM i više, uručit će se vakufnama od strane Vakufske direkcije u Sarajevu.

Molimo Allaha dž.š. da vas sviju nagradi, mnogostruko vam vaše imetke nadoknadi, te vās i vaše porodice u zdravlju i hajru poživi i ramazanskim blagodatima počasti. Amin

Danas na četvrtku dosta raje. Hladno vrijeme i vjetar nisu spriječili raju da dođu na četvrtak. Osim srdačnih susreta, lijepih razgovora i poneka šala, druge teme nisu obilježile ovih par sati u čaršiji.

Zanimljivo, danas sam sreo dosta parova gdje je jedan bračni drug iz drugih država. Još zanimljivije, a to me baš puno obradovalo, dosta dobro govore naš jezik i svi su jako ljubazni i sretni u našem kraju. Vole doći u svoju novu domovinu, a ima ih koji su već došli ovdje da žive.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: "Samo je jedna stvar na svijetu gora od ogovaranja: ne biti ogovaran." 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak