Izdvajamo

 

Hefta sve u duhu Ramazana.

U mom džematu Alići-Softići, ove hefte, proučen je Jasin i Tevhid pred dušu Alije Javora. Moj komšija i jaran iz mladih dana. Prije rata radio je u banci i bio je omiljen u našem kraju. Zvjerski je ubijen u Sivcima, sredinom juna 1992. godine. Tevhid je proučen po želji Alijine supruge Saide i sina Almira.

U mom voćnjaku radi se udarnički. Jedan dio voćnjaka vadim šljive, a na istoj parceli posadio sam orahe.

Suvad Jakupović i njegova supruga, kratka posjeta koja me jako puno obradovala. Raja hvala na posjeti.

PRENOSNI RAZGLAS KAO BAJRAMLUK DŽEMATU MUTNIK - STARI GRAD
Povodom dolaska ramazanskog bajrama, bračni par Čolić Sakib i Sunita, kupili su i dovezli iz Švicarske jedan veoma vrijedan i koristan bajramluk našem džematu.
Naime, riječ je o prenosnom razglasu koji pored izuzetne kvalitete zvuka, sadrži mnogobrojne karakteristike, kao što su:
- RMS / snaga 800W;
- MP3 USB / WMA / Bluetooth player s velikim ID3 Tag zaslonom;
- 1 ručni UHF mikrofon 863MHz (R i TTE odobren);
- Rezerviranja za bežično spajanje instrumenta na UHF odašiljač;
- FM radio (opcija);
- VOX funkcija (glasovna aktivacija);
- Kontrola za Bass i Treble;
- Glasnoća i ECHO kontrole za mikrofon;
- Kontrola glasnoće glazbe;
- BLUETOOTH funkcija;
- MIC, LINE i MP3 ulazi (smartphone i tablet PC);
- Ugrađeni punjač i punjiva baterija;
- Ručka i kotači za jednostavniji transport;
- Radi 4 – 6 sati na bateriji (ovisno od intenzitete korištenja).

 

Ovim putem, želim da se u svoje lično ime i u ime našeg džamata, zahvalim Čolić Sakibu i Suniti na prelijepom bajramluku kojeg su nam uručili, moleći Allaha dž.š. da ih mnogostruko nagradi i svakim hajrom u životu počasti.

ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, završeno je pokrivanje kuće. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.


Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koje nismo objavili:

300. Todorovac Fadila - 100 €.

301. Hodzic Adil i Serif sa svojim dzematlija iz Njemacke i Sahin ef. Efendicem - 500 €.

302. Todorovac Samir i Sebina - 300 KM.

303. Hrnic Nijaz - 100 $.

304. Softic Eso i Azra - 200 €.

305. Jakupovic ( Junuza) Jasmin - 400 KM.

306. Muric Mustafa, Mirsad i Senad - 250 KM.

307. Hadzic Dzemal hadzija - 100 €.

308. Softic Meho - 100 KM.

309. Hadzic ( Izeta ) Kemal - 200 KM.

310. Poljak Suad - 500 KM.

311. Poljak Asima - 500 KM.

312. Jakupovic ( Envera ) Sadik - 100 €.

Ove hefte zujim kroz Srednje Jakupoviće, zaseok Jaz.

Prvo svraćanje je kod Hakije Jakupovića. Operisao je kičmu i smanjio svoje aktivnosti. Ima par ovaca, tek da čiste njivu i voćnjak jer on ne možr da kosi.

Hakija mi priča da je ovaj dio, blizu njegove kuće, zovu Mlinište. Kaže da je ovdje nekad bio mlin vodenica.

Sa Sadikom Jakupović, 82. godina, uvijek zanimljiv razgovor. Već par godina nisam svraćao, a ona je u međuvremenu oslabila sa zdravljem. Kaže da je operisala kuk i sad se jako teško kreće. U zadnje vrijeme koristi kolica. Pored svega ona je ostala pozitivna, nasmijana, uvijek spremna na šalu. Kaže ima desetero djece, 21 unuče i 8 praunučad. Na kraju dodaje da redovno prati moj rad i Kozarac.eu i sve sama nađe na telefonu.

Kod Vahida i Namke Jakupović radno. Koriste lijepo vrijeme za sjetvu u bašti.

Svraćam kod Kasima Jakupovića. On je poznat u ovom kraju sa golubovima. Ranije smo pisali o njegovom hobiju i golubovima. Danas primjećujem da je smanjio broj golubova, a još više smanjio broj kokošiju. Još ima oko 70 golubova i prošle godine je izlagao sa ostalim golubarima i ljubiteljima sitnih životinja. Kokoši je smanjio takođe i sad ima samo domaću sortu.

Takođe Kasim voli voće i sve šta ima od voća, on je kalemio.

Zujanje sam završio kod braće Mujkanović, Fikret i Midhet. Sa njima sam se ispričao baš. Fikret je do prije nekoliko godina držao bikove. U međuvremenu sve je rasprodao.

Midho stari roker. Možda ga raja manje poznaje, ali vjerujte jedan od najvećih rokera u našem kraju.

Danas na četvrtku dosta raje do 10.00 sati, a onda je počela kiša i raja se rasula ranije. Sve je u duhu ramazana.

Kratko obavještenje. U petak 21. april, prvi dan Bajrama u 17.00 sati, KUD Kozara Kozarac održat će Bajramsku igranku. Nastupat će KUD Kozara i jedan KUD iz Sanskog Mosta. Pored igre biće i pjeme, a pjevat će Enes Garibović, a svirati Mirza Balić.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Nova ideja je kao dijete. Lakše ju je začeti nego poroditi.
Ted Koysis

 

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni