Izdvajamo

 

Hefta u kojoj su poljoprivrednici počeli da pale svoje mašine, voćari već uveliko orezuju voće, sportisti se pripremaju za drugu polusezonu.....

Ove hefte zujim kroz Kenjare, jedan dio Kamičana. Ovdje je dosta živo.

Slikanje sam počeo od Bahonjić Sanela. Njega sam našao iza kuće, bio je zauzet poslovima u štali. Mala pauza da se malo ispričamo. Priča mi da živi od poljoprivrede i nema namjeru niti želju da traži posao u drugim državama.

 

Besima, supruga od Bude Kenjara, ima šestero djece i sad već i jedno unuče.

Sajra i Nurhadin idu iz škole. Sajra je 4. razred a Nurhadin 7. razred.

Dursuma sam našao kod Hasana i Minke Kenjar.

Jedna izuzetno lijepa novost, Hatemina-Minka i Hasan Kenjar su se vratili iz Amerike. Bilo je njima lijepo u Americi, ali Bosna je u srcu. Pričaju mi kako im je ovdje lijepo u rodnom mjestu. Djeca su im dobro situirani, tako i unučad i ne brinu više za njih. Sad planiraju da uživaju u svom na svom i ovdje se osjećaju najbolje. Minka već ima kokoši, a Hasan je već očistio njive za proljetnu sjetvu. Imaju penziju od koje se može solidno živjeti, a kokoši, bašta i ostali poslovi su kao hoby, da ostanu aktivni.

 

Mirzeta se smije i komentariše, "E neka si jednom i u Kenjare došao", zatim dodaje da je ljuta na mene i ostale humanitarce. Zašto niko nikad ne svrati kod nje da pita kako je. Osjeća se odbačenom. Kaže da nije gladna ali i ona je sama i obradovalo bi je da je neko posjeti.

Adnan Kenjar sa svojim bratićima čisti živice. Priča mi da je sad dosta dobro sa srcem, ali još ništa nema od transplatacije bubrega. Organizacija "Otvorena mreža", na čijem čelu je Almir Ćehajić-Batko, je prestala sa radom i sad čeka da završi sudska procedura, da bi dobio pare nazad. Onda bi tražio druge puteve da bi uradio transplataciju bubrega.

Admira, kćerka od Besime i Bude Kenjara, se udala i već ima jednog divnog dječaka, Zinedin se zove.

Salju Kenjara sam našao sa njegovim stadom ovaca. Kaže da je jednu godinu pokušao sa junad, ali nije bio zadovoljan i vratio se ovcama. Ne zna koliko ovaca ima.

Muharem Kenjar izišao vani da vidi ko to okolo zuji, sad tamo pa ovamo i tako više puta. Kaže da je dobro. On i žena se još služe sami.

 

Danas na četvrtku raje puno više u poređenju sa predhodnih par četvrtaka. Danas nije bilo Jolde, nije bilo njegovih viceva, ali bilo je šali i doskočica. Ova dva sata u sedmici raja se našali, vidi nekog poznatog, popije kahvu, a neko i ruča u nekom od restorana. Maslenica je nezaobilazna i izaziva simpatije kod većine raje.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Svatko se nađe u situaciji kad je nemoćan spriječiti nepravdu, no to nas ne bi trebalo spriječiti da ukažemo na nju.
Elie Wiesel

 

 

 

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić