Izdvajamo

U aktivnostima "Dani Kozarca", ove godine ćemo imati priliku da posjetimo i Izložbu slika akademskog slikara Mensura Bešlagića pod nazivom "Ni krivi ni dužni",koja će biti otvorena 19.7.2017.godine u auli O.Š:"Kozarac" u 19h. i traje do 10.8.2017.godine.
Slikarskim tehnikama ulja i akrila,te olovkom na platnu slikar slika portrete čije nas oči sa platna posmatraju kao da su žive opominjući nas na svoj nasilno prekinuti život. Izložba je prodajnog karaktera i sva sredstva koja se prikupe od prodaje slika idu u humanitarne svrhe.
Nadamo se velikoj posjećenosti izložbi, jer svjedoči o događajima na ovim prostorima.


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 129 gostiju i nema prijavljenih članova

Otvor Mutnicke 02 (26.01.2010.).jpg

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.