Izdvajamo

Pise: Nikolina Balaban

Da ne okolišam puno, nemam vremena. Da niste naši, JEDINI, kandidati za sve nivoe vlasti, kad vas slušam ,,crkla,, bih od smeha.
Ej, pozicijo i tkz. opozicijo !!!
Ej, vi sa koji se ne skidate sa SVIH medija !!!
Ej, ako nije problem, diskretno nam se skinite sa grbače. Kako vam nije žao da jedni drugima sada ispostavljate račune za ,,prljave poslove,,. Kaže Bosić Dodiku (parafraziram) ,,…nemoj da spominjem onaj kilogram zlata…,, Pa, bolje da nisi, baš si ispao ,,zvezda,, večeri. Pa, to je njegova dnevnica, ako, posle osam godina samo to imaš da mu spomeneš, onda nisi ni tako morao da glumataš facu.
Niste vi ni gospoda, ni drugovi, ni mudri, a ni ,,fini,, sve sa ,,kulturom dijaloga,, kako pokušavate da se sada predstavljate, neko vam savetovao da tako treba, baš sada pred izbore. Daleko od toga. Samo ste seljački lukavi. Uprkos tome vam izleću ,,sokovi od đusa,, i tužni happy end –ovi u sklopu tri padeža koja inteligentno koristite.
Prvo smo vas trepeli, jer smo j….. navikli da trpimo, uvek i zauvek nadajući se …evo ovi će biti bolji, …evo sad će…, evo samo što nismo…jesi li gledao vesti, vidiš ovaj je pravi …I tako sve dok na vrbi ne zasvrbi! A novinari (čast RETKIM, ali zaista RETKIM izuzecima nisu smeli ništa da napišu i objave, nego sve lepo ,,jbt moj je život Švajcarska,,)
Znao se šablon za vlast (ko god da je u tom trenutku) – dizanje u nebesa, a opozicija (ko god da je u tom trenutku) – loše. U svemu tome nastane ,,ringišpil u glavi,, jer SVI STE U JEDNOM PERIODU (kraćem ili dužem bili prokleta vlast). A iskustva, više od 2/3 svakog mandata priča o onima pre vas i šta nam uradiše, a ona 1/3 priprema za nove izbore i tako ,,9 krugova,,.
A za narod život je borba, a parola je - snađite se.
Hmmm, pristiže iznenađenje iza ćoška…
Onda su došla na red ubijanja, amanet iz prošlosti, svima nama. Ubijeni na najstrašniji način. Vedrili ste i oblačili, narodski- kurčili si se sa tim ubicama, sve na čelu stola.Ne, niste znali, to je stvar policijskih i pravosudnih institucija. Malo sutra, to je VAŠA policija i VAŠE sudije, tužioci, VAŠI pravobranioci, VAŠI specijalci, VAŠ Visoki sudski tužilački savet itd. Marš. Malo sutra. Šmrc, šmrc, baš mi vas je žao, nevinašca naša. Ubice se ne puštaju u kuću, a još manje u državne institucije. Ne kuva im se kava/kahva/kafa.
Ubijeni su i rudari. Još jedno marš! Da, pri zdravoj pameti sam dok ovo pišem, jer prisliti nekog da radi u onakvim neljudskim uslovima je ništa drugo nego ,,odgođena,, smrtna presuda. A morali su…jer za narod život je borba, a parola je - snađite se.
U Bosni i Hercegovini deca gladuju i tuguju, vaša ne, ona su bar sita i najbolji učenici, studenti, naravno.
Priča mi koleginica, medicinska sestra, sa posla (putuje autobusom na posao iz sela pored Prijedora), pa je putovala i u ono kišno, hladno, maglovito jutro 01.09. ove godine (početak školske godine) i došla na posao plačući. Zbog?! Videla je dečaka, školarca, u pantalonama, pocepanim, dva broja manjim i ,,starkama,, (…vidi početak rečenice, da pada kiša, aloooo…). Plakala je i izlazeći dala mu 10 KM, za prvi dan škole, praveći se da mu poznaje roditelje, a pojma nije imala ko su.
I ovo nije vaš problem, ja lupam po običaju… Naravno, zašto bi bio? Da se ne lažemo, da možete smaknuli bi nas sve kao glinene golubove, jer vi ste toliko poremećeni u svom samoljublju da je i svet vaša avlija.
Prozivate se javno, gde su vam tužbe? Kao imaju, ali su u ladicama. Hoću li ja da idem da ih vadim iz tih ladica??? Ne mogu. A vi nećete, jer ste skoro svi vi u tim ,,ladicama,, draga pozicijo i opozicijo !!! Zato zatvori ladice nezavisnog pravosuđa i progutaj ključ. Kažete, klevete, politička podmetanja i slične otrcane floskule. Je li dečak iz autobusa kleveta ??? Sram vas bilo, stoko neopevana. Kako se ne umorite ?!? Ja sam jako umorna. A i vreme je da se stavi tačka. Jel’ ok to?
P.S. SJAŠITE ili potrudite se oko ovog naroda, jer šator, dva suncobrana, tri sijalice, par galona piva, dva odela i dve kravate više ne prolaze.

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.