Izdvajamo

Vatrogasno društvo Kozarac je osnovano još davne 1892 godine u Kozarcu. Svoj rad je obavljalo do ratne 1992 godine. Nastavlja sa radom početkom 2006 godine jer su se ukazivale prve potrebe usluga vatrogasaca sa povratkom stanovništva na ovoj regiji. U poslijeratnom periodu obučeno je 60 stručnih vatrogasaca, 15 vatrogasaca pripravnika i mladih naraštaja.
Do sada je izvršeno preko 450 intervencija, što u gašenju požara, saniranja poplavljenih područja, te tehničkih hitnih intervencija. Vatrogasno društvo Kozarac raspolaže pristojnim voznim parkom u kom sastavu je sedam vozila, ostale skupne i lične vatrogasne opreme.
Skoro sva ova naša vatrogasna vozila se nalaze na otvorenom prostoru, a druga u pozajmljenom prostoru fabrike obuće „Nova Ivančica“ u Kozarcu.

Vatrogasno društvo Kozarac je aktivna članica Vatrogasnog Saveza RS-a.
Pokrivamo pet mjesnih zajednica koje su u sastavu Kozarca, područje Grada Prijedora i šire regije na kome je prisutno izraženo požarno opterećenje. Veliki broj stambenih objekata, pilana, benzinskih pumpi, industrijskih pogona te Nacionalni park Kozara.
Djelujemo kako operativno, tako i edukativno. Otvorena je vatrogasna komunikacija sa osnovnim školama na području djelovanja jedinice sa ciljem podizanja nivoa svijesti protivpožarne kulture i popularisanja dobrovoljnog vatrogastva.
Vatrogasni podmladak VD Kozarac aktivni je učesnik druženja vatrogasne mladeži na nivou regije (Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) gdje smo ostvarili zapažene rezultate, 2014 i 2016 godine osvojena I mjesta u Jelahu.

U svom dosadašnjem radu jedinica vatrogasnog društva Kozarac uspješno je odgovorila svim zadacima koji su bili postavljeni pred nju. Veliki problem ovoj jedinici predstavlja to što nema svog vatrogasnog doma zbog naše skupne i lične opreme koja se nalazi na pet različitih lokacija.
Kako svi znamo da vatrogasci moraju najbrže moguće reagovati kada je intervencija u pitanju, kako zbog ugroženosti života ljudi, tako zbog zaštite imovine, materijalnih dobara i prirodnih resursa.
Na osnovu napred izloženog, gradnjom vatrogasnog doma ostvarili bi poboljšane uslove za očuvanje materijalno-tehničkih sredstava sa kojima raspolažemo i kvalitetno stavljanje u funkciju istih u zaštiti od požara. Takođe bi ostvarili veće mogućnosti na kvalitetnijem educiranju kako pripadnika vatrogasne jedinice, tako i građana.

U toku 2015. godine smo izradili projekat za izgradnju vatrogasnog doma i samim tim krenuli sa aktivnostima oko same izgradnje. U toku 2017. godine smo uspjeli, uz pomoć Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica BiH, izgraditi temelje za vatrogasni dom. Takođe smo pokrenuli i akciju za prikupljanje novčanih sredstava od naših građana kako u BiH tako i kod onih koji žive širom svijeta. Odaziv ovoj akciji je prilično dobar, te se nadamo da ćemo i na ovaj način uspjeti izgraditi jedan dio našeg doma. U toku 2018. godine planiramo nastaviti sa gradnjom II faze vatrogasnog doma, pa tako dalje sa ostalim fazama u skladu sa našim mogućnostima. Na kraju ovog teksta imate slike na kojima se vidi izgled budućeg vatrogasnog doma i trenutni izgled izgrađenih temelja.
DRAGI NAŠI PRIJATELJI MI IMAMO NAŠE KOORDINATORE PO MNOGIM ZEMLJAMA SVIJETA I ŽELIMO DA VAM IH STAVIMO NA RASPOLAGANJE. KOD NJIH MOŽETE DOBITI SVE INFORMACIJE VEZANE ZA IZGRADNJU VATROGASNOG DOMA I KOD NJIH MOŽETE UPLATITI VAŠE DONACIJE.

AUSTRIJA:
Jasmin Kulašić – Japa
Edin Bešić
Dalila Sušić – Mehmedagić
Salih Hodžić

FRANCUSKA:
Adis Sadiković
Himzo Mahmuljin
Zlatan Jakupović


ŠVICARSKA:
Alma Karabašić
Sultanija Tadžić
Ramo Mehmedagić
Klub KULA -Enes Mahić
Dževad Jakupović Šurda


FINSKA:
Nedžad Jakupović-Nedi
Ismet Gutić
Miralem Alić Miralko


HOLANDIJA:
Fondacija SEDRA -Arijana
IBAN: NL41ABNA0429835922
BIC: ABNANL2A.
Hasan Hadžić
Ferid Mehmedagić
Fudo Terzić


NORVEŠKA:
Bahrija Zineta Denić
Elvis Mujičić
Bajro Marošlić
Jasmin Jakupović
Zaim Muranovic
Medina i Husein Adžemović.


DANSKA:
Ilijaz Mehanović


ŠVEDSKA:
Suvad Kevac
Bećo Mehmedagić
Sead Duračak


AMERIKA
Kozarački klub Čikago
Hadžic Husein -Atlanta Georgia
SENT LUIS -Budo Minka Grozdanić


ENGLESKA
Meho Jakupović
Sefer Haskić


NJEMAČKA
Elvir Fatima Grozdanić


ITALIJA
Emir Karabasić

Svakako vaše donacije možete uplatiti i u Kozarcu, i to:

1.Vatrogasno društvo Kozarac
M.Tita bb, Kozarac 79202
Kod Mustafe Fazlica komandira VD Kozarac

2.Unicredit bank AD Banja Luka, Ul. Marije Bursać 7, BA-78000 Banjaluka
SWIFT: BLBABA22
(IBAN) BA39 5514 9048 0036 4157


3.Unicredit bank AD Banja Luka, Ul. Marije Bursać 7, BA-78000 Banjaluka
transakcioni račun: 551059-00015186-32 (za KM)
(OBAVEZNO NAPISATI SVRHU SLANJA NOVCA: “Donacija za izgradnju vatrogasnog doma”

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.