Izdvajamo

Jučer je na stadionu FK Bratstvo u Kozarcu, sklopu manifestacije "Dani Kozarca 2017", odigrana revijalna utakmica Bratstvo - Dijaspora. Prije početka utakmice položeno je cvijeće ispred spomen ploče nevino ubijenim fudbalerima FK Bratstva i uz minut šutnje i proučenom El Fatihom odana počast svim nevino ubijenim fudbalerima.

Bilo je dosta dobrog fudbala. Igralo se fer i bez faula, jer cilj same utakmice je druženje i upoznavanje raje koji žive negdje u tuđini i raje koji žive ovdje u Prijedoru i Kozarcu. Rezultat nije u prvom planu, a za znatiželjne, Bratstvo je pobjedilo.

U poluvremenu utakmice djevojčica čije porjeklo je iz Kozarca, Turkanović, a živi u Belgiji, pokazala je svoje umijeće sa loptom. Žonglirala je na igralištu punih 10 minuta.

Poslije utakmice Bratstvo - Dijaspora, uslijedila je druga utakmica u kojoj su veterani Bratstva pokazali da još nisu zaboravili igrati. Podjelili su se u dvije ekipa, a bilo je više generacija, od onih koji su igrali tamo negdje početkom sedamdesetih pa sve do danas.
Najstariji je na utakmici bio je Ekrem žerić, a bili su tu još i Salkan, Mirza, Mirsad Fazlić prvi put u Bosni nakon 25 godina, Hune, Nedžad Žerić, Nadir, hođa Jasmin, Ćića, Repa, Štimac, Ekrem Kapetanović dao fantastičan gol, Repu lobovao, Abara, Sejo....

Poslije utakmice većina su završili u prostorijama Bratstva gdje su nastavili druženje.

Sanel Ilijazović je novo pojačanje u redovima FK Bratstvo, a dolazi iz FK Sloboda Bos.Novi. Trener Bratstva, Teufik Grozdanić zadovoljan sa novim pojačanjem i obećava još bolji fudbal u idućoj sezoni.

Besko Javor takođe bivši fudbaler Bratstva.

Mića Fazlić nakon 25 godina u Kozarcu. Nisam ga odmah prepoznao, a nakon srdačnog pozdrava on je imao jedno pitanje za mene, pa kaže: Imaš li još one kratke čizme što si igrao fudbal u njima. Sjetio se, a mene podsjetio na naše djetinjstvo i zajedničko igranje fudbala. Ja često nisam imao patike već sam u čizmama dolazio igrati fudbal, a kad je bilo ljepše vrijeme igrao sam bos, bez obuće.

Mića, dobro došao u svoj Kozarac i među svoju raju!

Naravno tu je i Repa, a Ćića je nezaobilazan.

Nijaz-Caja Huremović

https://www.youtube.com/watch?v=xDnPTnC5skI

 

Salkan u sredini, brko, živa legenda Kozarca.

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.