Izdvajamo

Obilne kiše u našem kraju ne jenjavaju, poneki potoci su već počeli da izlijevaju iz svog korita, a ja sam zujao od potoka do potoka i pokušao zabilježiti trenutno stanje kozaračkih rijeki i potoka (jaruga).
Pogledajte kako je to izgledalo danas u Kozarcu i okolini.

Rijeka Kozaruša u Kozaruši, Repušnica u Mujkanovićima (Kozaruša), zatim Starenica u Kozarcu su još u svojim koritima.

Potoci ili jaruge u Kamičanima kod džamije i kod Kamenitog mosta, takođe Brusnica i Jaruga su još u svojim koritima. Ovo stanje je danas do 17.00 sati.

Riječica Kulina je izašla iz svog korita i poplavila ispod stare ceste. Mnogo više u videu.

Rijeka Vrioska je u najgoroj situaciji. Ona je izlila skoru u cijeloj svojoj dužini. U Đonlagićima i Mahićima je alarmantna situacija, put prema Radivojcima je poplavljen i potpuno zatvoren. Ovdje mještani već uveliko dežuraju i pripremaju se za večars, ako bi vodostaj još rastao.

Sana u Prijedoru, bar danas do 14.00 sati, daleko ispod neke kritične tačke.

Nijaz-Caja Huremović

https://www.youtube.com/watch?v=Tn6Aab0w8TY

 

 

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać