Izdvajamo

Piše:Jasmin Glamočanin

Kada je 2015. godine Medžlis Islamske zajednice Kozarac, krenuo sa organiziranjem zimskog kursa islama za odrasle, dogovoreno je između ostalog da se oblast učenja Kur'anskog pisma ( sufara ), organizira u džematu Mutnik – Stari Grad, tačnije na spratu medžlisa. Tom prilikom se na kurs prijavilo 7 osoba i to : Refika Arifagić, Hava Bešić, Sanela Bešić, Mirela Sušić, Džemal Mahmuljin, Edin Huskić i Sakib Bešić.

 Ovu grupu odraslih prihvatio je da podučava Jasmin ef. Glamočanin, imam džemata Mutnik – Stari Grad, koji ih je učio 7 mjeseci ( od novembra 2015. do maja 2016. godine ) , dva puta sedmično: ponedjeljkom i četvrtkom iza jacije namaza, što je na kraju rezultiralo uspješno završenim kursom iz oblasti učenja Kur'anskog pisma ( sufara ).

Međutim, odmah po završetku tog kursa, ta ista grupa je izrazila želju za kursom halke Kur'ana, a pored njih u tom periodu pojavilo se još nekoliko osoba, kao što su Subha Mehanović, Namka Dergić, Nasiha Alić i Tima Kučković, koje su također željele da što ispravnije nauče učiti Kur'an.

 

Imajući u vidu da se u tom periodu približavao mjesec ramazan, dogovoreno je da u toku ramazanske mukabele koja se učila iza ikindije namaza u Mutničkoj džamiji, svi oni uzmu učešća u tom učenju. Naravno, s početka ramazana učili su samo po nekoliko ajeta iz Kur'ana, ali kako je ramazan odmicao, tako su postepeno po pitanju učenja Kur'ana uznapredovali a s tim i njihova želja za daljnjim učenjem.

Upravo ta ramazanska mukabela puno im je pomogla prilikom početka kursa halke Kur'ana, s kojim se otpočelo krajem 2016. godine i koji je trajao od novembra 2016. do maja 2017. godine, i to ponedjeljkom i četvrtkom iza jacije namaza.

 

Taj kurs halke Kur'ana ali i druženja je nastavljen i ove 2017. godine, s krajem mjeseca oktobra, u kojem se sad već vidi da bez obzira na starosne godine i dunjalučke obaveze, veliki uspjeh na polju učenja Kur'ana može se i te kako postići. A ono što je od ove godine grupu povećalo a s njima i druženje obogatilo jeste dolazak Softić Emira i Huskić Adnana na oblast učenja Kur'anskog pisma ( sufara ).

 

Ovo sve do sada što je napisano, je u stvari samo jedan dokaz koji potvrđuje da je uspjeh moguće postići, bez obzira na vrijeme, godine, obaveze, samo ukoliko se pokaže iskrena želja i trud.

 

Zato na kraju, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nas sviju nagradi za naš trud, a posebice ove u tekstu spomenute osobe koje se trude učiti što ispravnije sufaru i Kur'an. Neka im Kur'an bude vodilja na dunjaluku a šefadžija (zagovornik ) na ahiretu. Amin.

medzliskozarac.ba


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na web-stranici: 93 gostiju i nema prijavljenih članova

zeljeznicka stanica kozarac.jpg

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.