Izdvajamo

Pomažući starije i bolesne i čisteći ovih dana snijeg oko njihovih kuća, Safeta i Nijaz Zubanović iz Prijedora uzvraćajaju na dobrotu i pomoć koju su im ovi ljudi nesebično dali prije nekoliko godina, kada je Nijazu u inostranstvu uspješno presađen bubreg.

 

Zubanoviće smo ovaj put zatekli u Prijedoru kako čiste snijeg ispred kuće svoje starije sugrađanke Hibe Bašić, koja živi sama.

-Ja sam dala mužu Nijazu svoj bubreg da bi ostao živ i to je, srećom, uspjelo. Mi sada u ime zahvalnosti obilazimo komšijske kuće i pomažemo starijima, siromašnima i nemoćnima koliko možemo. Gospođa Hiba je stara, slabo pokretna i bolesna, a snijeg je bio zatrpao ulaz i prilaze njenoj kući, onemogućivši joj normalan život- kaže za Prve novine Safeta Zubanović.

 

Prijedorčani ističu da su ovi supružnici već nebrojeno puta pokazali humanost, iako i sami žive u teškim uslovima, sa samo 150 KM mjesečnih primanja.

-Ovo je i svojevrsni poticaj nama zdravima, koji smo u mogućnosti da pomognemo i donesemo bar nekome osmijeh na lice. Dobro se dobrim vraća – kažu stanovnici prijedorskog naselja u kome su Zubanovići čistili snijeg.

 

Nijazu Zubanoviću (50) je prije nekoliko godina u Francuskoj transplantiran bubreg koji mu je donirala supruga Safeta, a pomoć su pružili i „Otvorena mreža“ i mnogi dobri ljudi.


N.Begic za Prvenovine.com

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...