Izdvajamo

 

Gotovo sve javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, koje su sprovele potrebne bezbjednosne mjere, počele su ponovo da rade u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS) 20 dana nakon hakerskog napada, što je ranije nego što se prvobitno predviđalo, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO).

Svega nekoliko domova zdravlja još nije počelo rad u IZIS-u jer nisu obavijestili Fond da su sproveli potrebne bezbjednosne mjere.

Zahvaljujući maksimalnom angažovanju i danonoćnom radu zaposlenih u Fondu zdravstvenog osiguranja i partnerskim kompanijama, IZIS je ponovo uspostavljen u gotovo svim ustanovama 20 dana nakon hakerskog napada, što je ranije nego što se prvobitno predviđalo, imajući u vidu kompleksnost sistema i težinu napada, navodi se u saopštenju.

FZO, u saradnji sa Agencijom za informaciono-komunikacione tehnologije, novim mjerama bezbjednosne politike, koje su još ranije dostavljene svim zdravstvenim ustanovama, nastoji da dodatno unaprijedi sigurnost IZIS-a jer je zaštita osjetljivih zdravstvenih informacija i ličnih podataka pacijenata primarni cilj.

Upravo iz tog razloga, IZIS se neće puštati u funkciju u zdravstvenim ustanovama koje ne ispoštuju bezbjednosne preporuke jer je saradnja i poštovanje mjera svih u sistemu od ključnog značaja da bi se obezbijedila sigurnost IZIS-a, naglava se u saopštenju.

“Svjesni smo da ove promjene mogu donijeti određene izazove za zdravstvene ustanove, ali ovi koraci su neophodni za osiguranje visokog nivoa zaštite IZIS-a i, što je najvažnije, zaštite podataka pacijenata. Smatramo da su ustanove sada već imale dovoljno vremena da sprovedu sve potrebne aktivnosti i da o tome obavijeste Fond”, dodaju FZO, prenosi Srna.

Iz Fonda podsjećaju da u domovima zdravlja koji rade u IZIS-u još nije omogućeno propisivanje elektronskih recepata, kao ni modul za laboratorije.

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova koje su počele da rade u IZIS-u, sve funkcionalnosti sistema koje su omogućene rade nesmetano, uključujući uvid u istoriju medicinskih podataka, što ljekarima znatno olakšava rad.

To je ujedno i potvrda da su podaci građana u potpunosti sačuvani, ističe se u saopštenju.

Iz Fonda napominju da se pojedine velike kompanije iz regiona koje su pretrpjele slične hakerske napade oporavljaju mjesecima i još nisu uspostavile normalan rad.

nezavisne.com

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...