Izdvajamo

Povodom informacija koje je javnosti saopćilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, a koje je potpisao resorni ministar Stanislav Čađo, ogorčeni i zabrinuti zbog neistina i laži koje se malobrojnoj i povratničkoj populaciji u ovom manjem BH entitetu pokušavaju smišljeno pripisati, Medžlis IZ-e Kozarac na vanrednoj sjednici održanoj 05. 12. 2011. godine, uputio je saopćenje za javnost  koje glasi:
Zbog zabrinutosti povratničke sredine koja je juče vidno uznemirena lažnim informacijama koje je iznijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, a koje uveliko štete povratnicima iz reda Bošnjaka i koje im ne garantuju sigurnost na njihovim vjekovnim topracima apelujemo na širu javnost da čuje naš vapaj nesigurnosti i ogorčenja. Ne bojimo se, ali nismo sigurni i to iz razumnih razloga, jer smo pod plaštom sličnih dezinformacija prije nepunih dvadeset godina doživjeli genocid, masovna ubistva, logore, protjerivanja, rušenja kuća, džamija i svih drugih objekta u našem vlasništvu. Ogorčeni smo, jer umjesto da nam počnu stizati izvinjenja zbog nanesenog bola do nas dolaze ''informacije'' koje nam daju doznanja da se ništa nije promjenilo u mislima onih koji nas svojim izjavama i dalje žele protjerati iz ovih, mukom obnovljenih, naselja i gradova.
Zbog svega navedenog osjećamo ogromnu nesigurnost jer umjesto da od  MUP-a RS-a čujemo ohrabrenje o svojoj sigurnosti na ovom području oni svojom posljednjom ''informacijom'' datoj javnosti sve značajnije povratničke sredine u ovom entitetu svrstavaju u red terorističkih baza u kojima se pod krišom pčelarstva i lova  regrutuju i obučavaju budući teroristi, prosjecanje puteva i asfaltiranje postojećih označavaju kao strateški cilj za buduća bojna djelovanja, predstavnike Islamske zajednice, tj. imame, stavljaju u ulogu terorističkih instruktora, islamske sakralne objekte označavaju kao mjesta za obuku terorizma, te sva okupljanja muslimana podvode pod skupove koji imaju terorističke ciljeve. Na sve to, mirno i staloženo držanje muslimana u svečanima trenucima koje isti provode bez upotrebe vatrenog oružja (valjda to čine poštujući zakone ove države) ocjenjuju kao smišljenu strategiju za bolju organizaciju u plaštu tišine. Sve u svemu, sve normalne postupke jedne povratničke sredine pokušavaju satanizirati i prikazati kao alarmantne za ostalo stanovništvo naše domovine, pa čak i ostatka ljudske planete.
Stoga, zahtjevamo od nadležnih institucija da se ozbiljno pozabave našom sigurnošću i daljnjim opstankom na ovim područjima ako, uistinu, žele da dokažu svoju spremnost na suživot, a od MUP-a RS-a tražimo da bude profesionalniji kad su u pitanju svi građani, a ne da bude saučesnik u diskriminaciji Bošnjaka.

Izvršni odbor Medžlisa IZ Kozarac


Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.