Izdvajamo

Cijenjeni Gospodine Ministre,

Nakon svih Vaših odgovora na moja uporna pitanja o defileima uniformisanih pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta kroz Prijedor i druge sredine u RS, gdje ste kazali kako sve te pojave nikako nisu imale karakter uznemiravanja javnog reda i sigurnosti građana, želim da Vam javno uputim pitanje po čijem nalogu i sa kim ste dogovarali informaciju o aktivnoj sveprisutnosti vehabijskog pokreta u velikom broju povratničkih naselja u kojima se ljudi, na svoj način i u skladu sa svojim svjetonazorom i vjerskim ubjeđenjem, mole Bogu za mir i dobro svih ljudi.

Gospodine Ministre, Vaše oglašavanje sa informacijama o „vehabijskim gnijezdima“ u Krivdića Brdu, Urijama, Vidoriji, Blagaju, Kozarcu, Hambarinama, Rakovčanima, Puharskoj, Ćeli/Petrovu, Dubravama, Orahovoj, Lišnji, Donjoj Mravici, Kamenici, Novoseliji, Vrbanji, Šipragama, Kotorskom, Janji, Lokvanjskoj Rijeci, Šepku, Zvorničkoj Kamenici, Konjević polju, Glogovi, Cerskoj, Sućeski, Vlasenici, označavaju sredine u kojima se u značajnoj mjeri desio povratak prognanog bošnjačkog stanovništva nakon tragedije devedesetih godina.

Tada su bili prognani samo zato što se ni po kom osnovu nisu uklapali u velikosrpski koncept za kojeg se borilo sredstvima zbog kojih se i danas odgovara pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Hagu.

Vaše oglašavanje u medijima gdje navodite da se u gore navedenim mjestima „pod okriljem lova i pčelarstva vrše obuke u rukovanju vatrenim oružjem“ od strane militantnog vehabizma ima dvojaku učinkovitost, gospodine Ministre. Sa jedne strane markirate sva lovišta gdje vrijedne pčele povratničke obnoviše svoje domove nakon svog stradanja u devedesetim, a sa druge širite strah kod njihovih sugrađana srpske nacionalnosti od krvožednih vehabija koji su „tu - tik uz nas“.

Čemu to vodi, gospodine Ministre?!

Da li je to Vaš lični doprinos borbi protiv terorizma ili ga na taj način podstičete sa skrivenim interesima eventualnih naručioca ovog Vašeg licemjernog oglašavanja na ovu temu?!

Koji su to Vaši premjeri pod kojima određena grupa ili individualac ugrožava javni red, mir i sigurnost građana?!

Još uvijek mi je teško za povjerovati da jedan minstar Vlade Republike Srpske narušava njen Ustav u kojemu stoji kako su „Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstituitivni narodi, Ostali i građani, ravnopravni i bez diskriminacije...“, i da se tako grubo krši pitanje te ravnopravnosti bojenjem diskriminirajućim bojama povratničkih bošnjačkih sredina, a istovremeno se kroz zakonske nedorečenosti pravdaju militantna paradiranja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta  koje povratnici u Republiku Srpsku smatraju vidljivom i opipljivom prijetnjom.

Da li je ovo još jedna konstrukcija pritiska na povratnike sa ciljem da se isti uznemire i uvide kako im je pretijesno u Republici Srpskoj?

Uz želju da se i iz Vaše političke opcije podrži donošenje Zakona na nivou države Bosne i Hercegovine kojim se kaže kako se zabranjuje rad svakog oblika organizovanja koji ima za cilj ili osnovu bilo kakav diskriminirajući oblik, šovinističko-fašistički predznak ili tradiciju, djelovanje koje ugrožava građane po bilo kom diskriminirajućem osnovu na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine, tražim od Vas i da se javno izvinete svim povratnicima od Vas markiranih povratničkih sredina i da se time ogradite od tvrdnji koje kažu da ste lično Vi kao prvi čovjek MUP-a RS, te iste sredine označili kao potencijalne sredine u kojima se njeguje „vehabijsko neprijateljstvo“  koje treba „linčom ili kamenom“ preduprijediti.

Istovremeno pozivam sve državne institucije Bosne i Hercegovine, međunarodne organizacije i njihove predstavnike, kao i predstavnike vlasti RS, da  uz odlučnu borbu protiv terorizma, pošalju i jasnu poruku poštovanja ljudskog dostojanstva, vjerskih sloboda i prava svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

U terorističku prijetnju podrazumijevam i sve organizacije koje na bilo koji način, svojom tradicijom i ideološkim temeljom, vrše diskriminaciju ljudi po bilo kojem obliku njihove pripadnosti.

Samo na taj način je moguće stvoriti široki front svih građana Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma.

Gospodine Ministre, Vaša skora javna riječ je selektivan i diskriminirajući način koji produbljuje problem i nikako ne doprinosi ozdravljenju društva opterećenog balastom nedave tragične prošlosti, te na taj način doprinosi jačanju terorizma protiv kojeg se, po Vašoj tvrdnji, zdušno borite.S poštovanjem!


Narodni poslanik u NSRS,

Behzad  Čirkin


Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.