Izdvajamo

 

BANJALUKA - Kurban-bajram je veliki praznik, kada treba da se žrtvuje kurban i daruju komšije i prijatelji, a ja sam za svoje poznanike kupio bika i piće, ispričao je danas Jasmin Mahmutović (36) iz banjalučkog naselja Vrbanja.

On i drugi mještani su nedaleko od lokalne džamije na ražnju pekli bika i u veselju proslavljali ovaj veliki praznik.

"Došao sam iz okoline Minhena u rodni kraj da Kurban-bajram proslavim sa najmilijima, uz običaje koje njegujemo od davnina", priča Mahmutović.

 

I ostali mještani u ovom banjalučkom naselju danas su rado ugostili komšije i rođake, s kojima su uz bogatu trpezu obilježili Kurban-bajram. Naravno, nezaobilazno je bilo i klanje, odnosno žrtvovanje kurbana.

Supružnici Zijada (56) i Safet (61) Trčić iz Vrbanje navode da praznik slave u krugu sinova, snaha i unučadi.

"Praznik traje tri dana. Prvi dan, po tradiciji, muški članovi porodice moraju otići na bajramsku molitivu odnosno bajram-namaz, dok ih ja dočekujem u domu, koji prije Bajrama treba posebno urediti", pojasnila je Trčićeva, dodajući da se poslije klanjanja čestita praznik, te se kući ne vraća putem kojim se došlo do džamije.

Nakon toga, pojašnjava ona, muškarci kolju kurban (ovcu, ovna, kravu ili bika), te se meso daje komšijama, rođacima, ali i siromašnim i ugroženim porodicama. To, zapravo, čine mlađi članovi porodice, koji obilaze komšiluk dijeleći kurbane, a zauzvrat dobivaju novčiće ili slatkiše, odnosno bajramluk.

"Naša Bajramska kuhinja je obilna, koju ja sama pripremam po receptima svoje majke. Za ručak mora biti omiljeno jelo za svakog člana porodice, gdje je kod nas kao glavno jelo služena supa, sarma, burek i sirnica, te od slatkog baklava i tufahije", naglasila je Trčićeva.

24sata.info

 

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu