Izdvajamo

PRIJEDOR - Za Ejuba Karadžića (65) iz Gornje Sanice pročulo se u Evropi zahvaljujući inovacijama na koje ga inspiriše Nikola Tesla.

Karadžić, koji danas sa porodicom živi u Prijedoru, ali uglavnom putuje po evropskim metropolama, gdje je i proglašen inovatorskim genijem, za svoje patente kaže da su njegovo vraćanje duga prirodi.

"Tesla je pokazao štapom na plafon gdje treba postaviti sijalicu, a ja sam svojim štapom pokazao bilo koje mjesto u kući ili hotelu koje moj patent može da zagrije", tvrdi Karadžić. Kaže da je svojim idejama, koje je pretvorio u patente, uspio da "poruši" sve tornjeve u svijetu iz kojih se viju dimovi.

"Dimovi koji izlaze iz fabričkih tornjeva mogu se eliminisati uz pomoć male cisterne sa vodom u koju oni odlaze. To je moj originalni izum, kao i luster za prečišćavanje vazduha koji u domaćinstvu ili bilo kojoj drugoj prostoriji može da sakuplja prašinu, vlagu ili duvanske dimove", dodaje ovaj inovator, koji je izumio i grijanje na samo 12 volti.

Pojašnjava da uz pomoć takvog grijanja dvije sijalice koje koštaju dvije marke mogu da zagriju cijelu prostoriju. To je, tvrdi, i najjeftinije grijanje na svijetu.

"U sve svoje patente sam uložio vlastito znanje i novac", kaže Karadžić.

Ovaj bh. inovator se spominje i u knjizi pod nazivom "Genije Evrope", u kojoj su opisane njegove dvije inovacije. Do sada je osvojio sedam svjetskih priznaja i medalja, a među njima i nagradu za najbolju ideju na Međunarodnoj izložbi inovacija u Celju prije dvije godine. U tom slovenačkom gradu Karadžić je dobio zlatne medalje za sobni prečistač vazduha i za reciklator gasova nastalih izgaranjem goriva u automobilima ili pećima.

"Mogu da napravim grijanje na daljinsko paljenje uz pomoć mobilnog telefona. Tako, recimo, ako sam u Americi ili Danskoj, u Prijedoru jednim klikom na mobilnom telefonu mogu da zagrijem cijelu kuću ili da upalim sijalicu", tvrdi Karadžić.

Do sada je, kaže Karadžić, imao mnogo ponuda da svoje patente koji su zaštićeni u Ženevi realizuje u Evropi.

"Nisam kapitalista i ne mislim na vlastitu zaradu. Čak od realizacije svojih patenata hoću da pomognem razvoju nauke i tehnike u BiH", poručuje on.
Sahranio sam sebe

Ejub Karadžić je po zvanju ekonomista, ali je usavršio i brojne zanate, od varioca do vatrogasca. Sada je u penziji i kaže da je uz inovacije učinio još nešto što ga je preporodilo - nakon proteklog rata, u kome je, kako kaže, doživio razne strahote, odlučio je da sam sebe sahrani.

"Kada sam se vratio u Prijedor, odlučio sam da zakopam sam sebe i da se oprostim od zlih misli i prijašnjeg života. Našao sam mjesto i zakopao garderobu i svoju fotografiju koja me je podsjećala na prijašnji život. Tako sam sve što nije valjalo odbacio, a uzeo ono od bivšeg sebe što je bilo dobro. To svima preporučujem", govori on.

Dinka Kovacevic    Nezavisne

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić