Izdvajamo

 

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je održana danas u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za mjesec avgust tekuće godine.

Na početku konferencije načelnik Milojica je rekao da je na području Policijske uprave Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti.

Policijska uprava Prijedor u avgustu mjesecu evidentirala je 69 krivičnih djela, što je za pet krivičnih djela ili 6,8% manje u odnosu na isti period prošle godine. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 15 krivičnih djela ili 21,7% od ukupno evidentiranih. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 92,8%, dok rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 66,7%.

U izvještajnom periodu nije bilo težih krivičnih djela koja bi izavala veću pažnju javnosti ili uznemirenost građana. Prijavljena je jedna teška krađa u Novom Gradu čijim izvršenjem je otuđeno vozilo vrijednosti 17.500,00 KM, koje je brzom intervencijom policijskih službenika pronađeno i vraćeno vlasniku, a izvršilac lišen slobode. Tokom avgusta prijavljena je i krađa jednog vozila u Prijedoru, koje je takođe pronađeno.

Ističući da je sa aspekta bezbjednosti uspješno završen period turističke sezone i da su svi javni skupovi koji su tokom avgusta mjeseca održani na području Policijske uprave Prijedor protekli uredno, načelnik Milojica se zahvalio svim građanima na odgovornom ponašanju i postupanju u skladu sa uputama policijskih službenika na svim javnim skupovima, a posebno na skupu održanom 04. avgusta povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji „Oluja“. Načelnik se zahvalio i medijima na blagovremenom informisanju javnosti o svim saopštenjima MUP-a i Policijske uprave Prijedor koji su se odnosili na obezbjeđenje ovog javnog skupa.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je rekao da je u avgustu mjesecu evidentirano 5 krivičnih djela privrednog kriminaliteta i sva krivična djela su koruptivnog karaktera. Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 5 krivičnih djela i 13 prekršaja, a oduzeta je i određena količina opojne droge kokain, marihuana i spid.

Načelnik Sektora policije Zoran Jež rekao je da u avgustu mjesecu iz oblasti javnog reda i mira evidentiran 51 prekršaj, što je za 17,7% manje u odnosu na uporedni period.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirane su 104 saobraćajne nezgode, od čega jedna sa smrtnom posljedicom. Iz saobraćaja je isključeno 257 vozača, od kojih 228 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Imajući u vidu da je tokom avgusta mjeseca realizovana akcija „Stop prosjačenju“, na području Policijske uprave Prijedor tokom izvještajnog perioda evidentirano je 16 prekršaja prosjačenja.

Načelnik Jež je rekao da je tokom avgusta u saradnji sa Auto-moto društvima realizovana akcija „Lako je vrzinu smanjiti“ i, apelujući na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, podsjetio da je u toku akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ