Izdvajamo

Uz odluku o referendumu u RS nalazi se i nalog da se ratnim zločincima i njihovim porodicama novčano pomogne

Uz odluku o referendumu u RS nalazi se i nalog da se ratnim zločincima i njihovim porodicama novčano pomogne
U sjeni opravdano burnih reakcija na najavu raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj, prošla je odluka da se novčano pomažu porodice optuženih (i osuđenih) ratnih zločinaca. U stavu 27. Zaključaka NSRS stoji da se Vladi treba naložiti formiranje fonda za pomoć ovoj ugroženoj“ kategoriji.

Novac bi se, po zahtjevu poslanika Narodne skupštine RS, našao nakon rebalansa budžeta i predstavljao bi pomoć optuženicima (a i osuđenima), te njihovim porodicama - do daljnjeg. Više je nego indikativno da su odluka o raspisivanju referenduma i pomoći ratnim zločincima i njihovim porodicama na istom papiru!

Time se jasno stavlja do znanja koji je to kontinuitet koji zvanična Banja Luka slijedi - prvo ognjem i mačem počisti i pokolje sve što se ne uklapa u ideju jednog naroda, jedne zemlje i jednog vođe, a onda se tako očišćeno područje „legalizira“ tzv. narodnom voljom. Krvnicima suočenim s mačem pravde Haškog tribunala kao i njihovim porodicama daje se popriličan novac.

Žrtve i njihove porodice po ko zna koji put suponižene, međunarodna pravda ismijana.

Poruka je sasvim jasna - zločin se isplati i treba ga ponoviti jer će, ipak, proći ili s minimalnom kaznom ili bez nje. Novac će se naći. Ako ništa, nakralo se i napljačkalo! Javnost je naprosto bombardirana svakodnevnim dokazima da zločin prolazi bez (adekvatne) kazne. Od „banalnih“ sadržaja knjiga za školovanje u kojima se ubice, koljači, pljačkaši i sjecikese promoviraju u nacionalne heroje do neuhvatljivosti bjegunaca, optuživanja i procesuiranja žrtava i sramotnih nagodbi tužilaštava s zločincima i pomagačima.

Tako je u Beogradu Specijalno tužilaštvo za ratne zločine odlučilo da uvjetno kazni jatake Stojana Župljanina. Nagodba koju su postigli na istom je tragu kao i odluka NSRS da se ratnim zločincima daju pare. Historija je puna primjera u kojima su nestajali čitavi narodi koji nisu učili na lekcijama prošlosti. Uglavnom - nestajale su žrtve. U BiH je svaki dan dan podsjećanja na žrtve, stradanja i patnju. Nesreća je u tome što je onih koji se prisjećaju i odaju počasti sve manje.

Autor Sead Numanovic                                                                   Dnevni Avaz


Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.